Egyes vizsgálatok szerint a citromfű jó hatással van a daganatos megbetegedések kezelésére is, elsősorban a leukémia és az emlőrák esetében. Gombaellenes és antioxidáns. Bőrünkbe masszírozva eltünteti a kisebb bőrhibákat, foltokat.
A fentiekben felsorolt gyógyhatásai miatt gyakran használják gyógyászati célokra, de az ételeket is remekül ízesíti. Erős, csípős aromája miatt általában kis mennyiségben használják. kitűnő alapanyaga leveseknek - főként tengeri leveseknek -, és különböző távol-keleti ételeknek. Igen jól hasznosul fokhagymával, chilivel, curryvel és korianderrel, de finom tea is készíthető belőle.

A citromfüvet friss és szárított formában is használhatjuk. Ha frissen vásároljuk, mindig ellenőrizzük, hogy ne legyen törékeny és száraz. Hűtőben lezárt műanyag zacskóban tárolva frissességét 3 hétig is megőrzi, lefagyasztva körülbelül 6 hónapig tárolhatjuk. Mivel a citromfű csípős gyógynövény, ezáltal irritálhatja a szemet, a bőrt, illetve a légutakat, ezért ajánlatos elkerülni terhesség alatt.
Szárított formáját felhasználás előtt meleg vízbe kell áztatni, por alakban pedig elsősorban teához és curryhez adva használhatjuk fel. Nagyon jó alkotóeleme édességeknek, ízesített üdítőitaloknak, sütőipari termékeknek.
A citromfüvet szappanok, krémek, mosószerek, parfümök és gyertyák illatosítására is használják.