2024.04.18. - Andrea, Ilma

Új módszer a cukorbetegség ellen

Új módszer a cukorbetegség ellen
Új módszer a cukorbetegség ellenAusztrál tudósok szerint a vesék 'kisütése' jelentheti a megoldást a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők problémáira. Az orvosok az egyedülálló új eljárás során apró drótok segítségével égetik majd ki a vesékbe vezető idegeket - állításuk szerint ugyanis ezzel a módszerrel javítják a cukor lebontásának hatékonyságát a diabéteszes betegek esetében. A kettes típusú cukorbajban szenvedők szervezete vagy nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtjeik nem reagálnak megfelelően a cukor felvételéhez szükséges hormonokra.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ennek következtében a vércukorszintjük folyamatosan emelkedik. Az új módszer lényege, hogy a gerincvelőből a szervek felé irányuló szimpatikus idegrendszer egy része elpusztításra kerül. A szimpatikus idegrendszer a felelős a harcolj vagy menekülj reakcióért, aminek a lényege, hogy veszély esetén a szívünk gyorsabban kezd verni, és a vérnyomásunk is megemelkedik.

A gyógyszerre nem reagáló magas vérnyomásban szenvedők esetében a szimpatikus idegrendszer aktivitása jellemzően fokozottabb a normálisnál. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy agy és a vesék közti idegek hibás jelzéseket küldenek. Ezeknek az idegeknek a kiiktatása - a renális denerváció - jótékonyan hat a hipertóniával küzdő páciensekre.

A vizsgálatok szerint azonban az eljárás nem csak a vérnyomás csökkentésében, de az inzulin hatékonyságának növelésében is segíthet. A szimpatikus idegrendszer ugyanis komoly hatással van arra, hogy szervezetünk miként használja fel az inzulint. A korábbi vizsgálatok során a szimpatikus idegrendszert blokkoló moxonidin nevű szer jelentősen javította az inzulin hatékonyságát a cukorbeteg páciensek esetében. A Monash Egyetem kutatói hamarosan renális denervációt hajtanak majd végre 10 cukorbeteg páciensen, hogy kiderítsék, valóban működik-e az eljárás. Az eljárást az ágyékon keresztül felhelyezett katéter segítségével végzik, amibe egy felforrósított drótot vezetnek, hogy ezzel roncsolják a vesékbe vezető idegeket.

"Ez egy rendkívül izgalmas és egyedülálló módszer, ami lehetővé teheti a cukorbetegek számára, hogy megszabaduljanak a gyógyszereik egy részétől, és ezzel is csökkentsék a költségeiket" - nyilatkozta Stella Vig, a London Diabetic Foot Network elnöke.