2024.03.29. - Auguszta

A gyermekkori migrén

A gyermekkori migrén
A gyermekkori migrénTünetek lehetnek a 0,5-72 óráig tartó féloldali, lüktető jellegű fejfájás, mely a gyermeket akadályozza a szokványos tevékenységének elvégzésében. A fejfájás lépcsőn járáskor fokozódik, gyakran kíséri valamilyen bevezető tünet ún. aura, hányinger, hányás, fény- és hangkerülés. Az aurát 1 órán belül követi a fejfájás megjelenése. A migrént kísérő idegrendszeri tünetek rendkívül rémisztőek tudnak lenni, ugyanakkor közel sem ritkák. Nem nehéz elképzelni, hogy mekkora riadalmat okoz mind a gyermeknek, mind a környezetének a látóterének átmeneti kiesése, vagy az időleges bénultság érzése!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sajátos formája a gyermekkori migrénnek, az úgynevezett gyermekkori periodikus szindróma jelensége, a hirtelen jelentkező, átmeneti szédülés.

Tünetek:

- látótér kiesése
- átmeneti bénulás
- torzuló testformák észlelése, melyek átmeneti és nyom nélkül múló jelenségek, melyek hátterében nincsen semmiféle kóros szervi eltérés, betegség.

Gyermek-ideggyógyászati vizsgálatra kell a migrénre gyanús gyermeket vinni. Gyakran jelentkező migrénes rohamok esetében megelőző gyógyszeres kezelés mellett dönthet az ideggyógyász. Többfajta gyógyszercsoportba sorolható készítményt lehet ilyen célzattal adni. Akkor tekinthető eredményesnek ez a típusú kezelés, ha a rohamok száma legalább 50%-kal csökken.

Fontos, hogy a gyermek és a szülők lehetőség szerint kerüljék a tapasztalatuk szerint migrénes rohamot provokáló tényezőket. Ilyenek lehetnek a megszokottnál több vagy kevesebb alvás, bizonyos ételek fogyasztása (kínai fűszerek, zsíros sajtok, csokoládé, mogyoró, kóla), vakító, változó intenzitású fények (TV nézés, mozi, disco). Vannak kikerülhetetlen provokáló tényezők is, mint például az időjárási frontok, menstruáció, esetükben a rohamra való felkészülés, az időben elkezdett rohamoldás jelenthet segítséget.

A migrénes roham jelentkezésekor fektessük le a gyermeket elsötétített, csendes szobában. Adjunk neki fájdalomcsillapítót, szükség esetén hányingercsillapítót is. Koffein adása (kávé itatása, koffein tartalmú fájdalomcsillapító) előnyös hatású a fájdalom mérséklésében.