2024.04.23. - Béla

Kakukkfű - gyógynövény

Kakukkfű - gyógynövény
Kakukkfű - gyógynövényJellegzetes aromája, illata a kerti grillpartik nélkülözhetetlen fűszerévé teszi: míg kellemes zamatát érezzük étkezés közben, nem árt tudnunk, hogy a sütéskor keletkező rákkeltő vegyületeket is semlegesítjük vele. 8. Fűszerként illik a húsok, a gomba és a paradicsomos ételek mellé, ha pedig valamilyen mediterrán ételt készítünk, szinte biztos, hogy előkerül. A kakukkfű több köhögéscsillapító gyógyszer alapanyaga, az orvostudomány pedig bőrgomba elleni ecsetelőszerként, bélféregűzőként is használja. A szépségiparban bőrpirosító kenőcsök, szájvizek, illatszerek alapanyagaként hasznosítják.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Bőrgombásodás esetén készíthetünk belőle ecsetelőt házilag is: 2 evőkanálnyi gyógynövényt 100 ml gyógyszertárban vásárolt tiszta alkohollal leöntünk, jól zárt üvegben másnapig állni hagyjuk, szűrjük.

A lakásban fellelhető penészfoltokat úgy is megszüntethetjük, ha egy kisebb méretű spriccelős üveget tömény kakukkfűolajjal, vagy kakukkfűolaj és alkohol elegyével töltünk meg, majd ezzel közelről permetezzük be a gombatelepeket. A felületet aztán tiszta ronggyal töröljük át! Fontos, hogy a művelet során gumikesztyűt és maszkot is viseljünk, mert a kakukkfűolaj fő komponense irritálhatja bőrünket és nyálkahártyánkat.