2024.03.29. - Auguszta

Borsmenta - gyógynövény

Borsmenta - gyógynövény
Borsmenta - gyógynövényA borsmenta egy igen sokoldalú gyógynövény, amely számos mentafaj keresztezéséből jött létre, és mivel nem termel magot, kizárólag palántáról szaporítható kertünkben ez a remek gyógynövény. A borsmenta az árvacsalánfélék családjába tartozik, magassága 50-70 cm, erősen aromás jellegzetes illattal rendelkezik, íze elsőre kissé égető, de később kellemes hűsítővé alakul át. A vadon növő borsmenta hatóanyaga jóval kisebb, így csak a kertészeti termesztésből származó borsmenta kerül kereskedelmi forgalomba, gyógyászati célokra.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A borsmentát palánta formájában tudjuk kertészeti áruházakban megvásárolni, ezután nevelhetjük fűszerkertben, cserépben, vagy balkonládában is.

A növény leveleit és hajtáscsúcsát használjuk fel, mint gyógynövényt, a nagybani termesztők évente kétszer takarítják be a növényt, a virágzás elején júniusban, valamint szeptember közepén, de az otthoni termesztés során folyamatos szedhetjük a friss hajtásokat és leveleket.

A borsmenta leveléből remek nyári hűsítő tea készíthető, de más teát is ízesíthetünk vele, mivel igen magas az illóolaj tartalma, amelynek az egyik fő összetevője a mentol, de csersav, keserűanyag és flavonoid is található benne.

A belőle készült tea remek ellenszere a felfúvódásnak, emésztési panaszoknak, ezen kívül nyugtató hatású és görcsoldó is egyben.

A borsmenta belsőleg alkalmazva szabályozza az epeműködést, serkenti a májunkat, de hasmenés és hányás esetén is segítségünkre lehet. A borsmenta olaj belsőleg alkalmazva enyhíti a migrénes fejfájást, valamint szájüreg gyulladás esetén is kiváló ellenszer válik belőle. Fontos hogy 4 éven aluli gyermekek számára nem szabad borsmentát adni, mert izomgörcs, és oxigénhiány alakulhat ki a fogyasztása által.