2024.04.20. - Tivadar

A szívinfarktus előjelei és tünetei

A szívinfarktus előjelei és tünetei
A szívinfarktus előjelei és tüneteiA szívinfarktus lényege, hogy a koszorúerek nem tudják megfelelő mennyiségű vérrel ellátni a szívet, így az oxigénhiány vezet a szívinfarktus tüneteihez. Ennek oka, hogy a korábban kialakult szűkület, érelmeszesedés miatt trombus alakult ki, így a vér útja vagy erősen vagy teljesen gátolt a szív felé. A vérellátás akadályozottsága miatt a szívizom egy részének elpusztul. Mivel a szívinfarktus tünetei könnyen felismerhetőek, saját felelősségünk, hogy az érintettek, a környezetünkben élők, vagy akár az utcán segítségre szoruló embertársaink időben kapjanak segítséget.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha az alábbiakból minél több tünetet észlelünk magunkon vagy embertársunkon, annál nagyobb a valószínűsége, hogy szívinfarktus lépett fel:

- mellkasi - jellemzően bal karba, esetleg a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába sugárzó - szorító fájdalom (angina pektoris), ami több mint néhány percen keresztül fennáll;
- hányinger, hányás
- nehézlégzés
- légszomj
- eszméletvesztés
- furcsa teltségérzés
- megsemmisülés érzés;
- félelem, szorongás
- izzadás
- ájulás, eszméletvesztés

Figyelem! A szívinfarktus tünetei megegyeznek az angina pectoris tüneteivel. A kettő betegség között a különbség, hogy míg ez előbbi nem okoz elhalást a szívizomban, a szívinfarktus izomelhalással jár, visszafordíthatatlan. Az angina pectrois a szívinfarktus előszobája, kezelés nélkül infarktusba mehet át.

A tünetek észlelésekor azonnal hívjunk mentőt, vagy kérjünk segítséget.

Bármikor, bárhol felléphet, akár hirtelen is, de fontos információ, hogy sokaknál már a szívinfarktust órákkal, vagy akár napokkal, hetekkel megelőzi néhány figyelmeztető, intő szimptóma. Legyünk mindig résen, ha gyakran kínoz minket vissza-visszatérő mellkasi fájdalom, ami jellemzően akkor csitul, ha kicsit megpihenünk. Ez az ún. angina, és ugyancsak a szív elégtelen vérellátása (iszkémia) okozza. Az infarktus kialakulását, az abból való felépülést nagymértékben befolyásolja az életvitel: a táplálkozási szokások, a testmozgás, a stressz mértéke és kezelésének képessége, illetve a káros szenvedélyek.