2020.11.26. - Virág

Lázcsillapítás gyógynövényekkel

Lázcsillapítás gyógynövényekkel
Lázcsillapítás gyógynövényekkelHidegrázás, égő nyálkahártya, étvágytalanság, levertség - ezek a láz kísérő tüneteit. A szervezet természetes védekező mechanizmusa indul be testhőmérsékletünk megemelkedésével, amikor valamilyen vírusos, vagy bakteriális megbetegedés következtében elszaporodnak, vagy kívülről bejutnak szervezetünkbe a pirogén anyagok. Ahogy észleli az emberi test ezeknek az anyagoknak a megjelenését, a kazán dolgozni kezd: magasabb hőfokon az immunrendszer hatékonyabban működik, a vírusok és baktériumok pedig kevéssé életképesek.
38 fok feletti láz esetén azonban már lázcsillapításra van szükség, nehogy a rendszer túlmelegedjen. A lázas beteg az intenzívebb verejtékezésnek köszönhetően hajlamosabb a kiszáradásra, ezért a folyadékpótlásra fokozottan figyelni kell. A legjobb, ha az átlagos mennyiség kétszeresét fogyasztjuk el betegség esetén. Természetesen nemcsak a mennyiségen van a hangsúly: a cukros, szénsavas üdítők, az alkohol, és a tejes italok nem a segítik a gyógyulásunkat. Ilyenkor jön el a zsírtalan húsleves vagy zöldségleves, illetve gyógyteák ideje.
A természet patikája rengeteg olyan gyógynövénnyel bővelkedik, ami izzasztó, lázcsillapító hatású. Az ókorban a halhatatlanság növényeként tisztelt orvosi zsálya gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt a legtöbb láz elleni teakeverék egyik fő összetevője. Emellett a torokgyulladással járó betegségeket is kiválóan gyógyítja. A fekete bodzából készített tea nemcsak az immunrendszer erősítésére szolgál, hanem kiváló izzasztó hatásának köszönhetően elismert lázcsillapító is. Köhögéscsillapító és nyákoldó hatása miatt a megfázásos megbetegedések kiváló ellenszere. A hársfa talán az egyik legismertebb meghűlés elleni gyógynövény. Főzete elősegíti az izzadást, ezzel segítve a láz megszüntetését.
Nem is gondolnánk, hogy a konyhapolcon megbúvó fűszereink közül milyen sok képes a láz csillapítására. A magyar konyha kihagyhatatlan fűszernövénye, a majoránna nemcsak a csirkés ételeket dobja fel, hanem kiváló gyulladásgátló és lázcsillapító hatással bír, továbbá az erős és száraz köhögést is gyógyítja. A bazsalikom, az olasz ízek kedvelőinek fűszere fájdalomcsillapító, görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett ugyancsak segíti a láz csillapítását. A kínai konyha elképzelhetetlen gyömbér és koriander nélkül. Nos, e két fűszer hathatós segítséget nyújt akkor is, ha magasra szökik a lázunk.