2024.04.25. - Márk

A nátha különbözői fajtáit más-más módon kell kezelni

A nátha különbözői fajtáit más-más módon kell kezelni
A nátha különbözői fajtáit más-más módon kell kezelni A nátha kezelése többek között attól is függ, hogy mik az alapbetegségek, mennyire elesett a beteg, milyen idős, illetve, hogy milyen típusú nátháról beszélünk. Egy egyszerű fertőzéses nátha kezelésére alkalmasak a gyulladáscsökkentő orrcseppek, melyek lelohasztják az orrnyálkahártya duzzanatát. Ezeket azonban nem szabad egy hétnél tovább alkalmazni, mivel kiszáríthatják az orrnyálkahártyát, valamint fennáll a hozzászokás veszélye is. Utóbbi esetben ahhoz, hogy az orr ne legyen folyamatosan eldugulva, emelni kellene a dózist.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hagyományos orrspray-t helyettesítheti tengeri sós orrspray-vel, ami nem okoz hozzászokást, ezeket felváltva is használhatja, például úgy, hogy nappalra tengervizes orrspray-t használ, majd az éjszakai nyugalom biztosítása érdekében hagyományos orrcseppet.

A krónikus rhinitisznél különösen fontos, hogy az okokat megszüntessék. Így például az orrsövényferdülést műtéttel helyre kell hozni, az orrpolipo(ka)t el kell távolítani, és a fertőzéseket is kezelni kell.

Mivel a nátha cseppfertőzéssel is terjedhet, az őszi téli időszakban különösen fontos a higiénia, ha hazaérkezik, mindig mosson kezet alaposan. Ha kapcsolatba került a kórokozókkal, kézmosás előtt semmiképp se nyúljon a szájába, orrába, szemébe, mivel a káros mikroorganizmusok bejuthatnak a szervezetbe mindhárom helyen. Az erős immunrendszer véd a náthával szemben.

Az allergiás nátha tüneteinek megelőzése érdekében, a legjobb, ha kerüli az allergént, azaz a tünetek kiváltóját. Ha erre nincs lehetősége, vagy súlyos allergiás panaszai vannak, gyógyszeres kezelés vagy immunterápia jöhet szóba (hiposzenzibilizáció). Az immunterápia során a test megtanulja, hogy ne reagáljon túlérzékenyen az allergiát okozó anyagra.
Ha a nátha okai nem ismertek, akkor idiopátiás rhinitiszről beszélünk, melynek tüneteit kortizon vagy antihisztamin hatóanyagú orrspray-k segíthetnek enyhíteni. Hatásosak lehetnek az iprartopium-bromid hatóanyagú tabletták is. Orrdugulás esetén hatékony segítséget jelentenek a mentolos orrkenőcsök.

Természetesen fontos a sok pihenés és a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása.