2020.11.26. - Virág

Fekete tea - gyógytea

Fekete tea - gyógytea
Fekete tea - gyógyteaA fekete teának a zöld teához hasonlóan számos kedvező, egészségvédő hatása van. Egy rotterdami tanulmányban kimutatták, hogy azok körében, akik naponta 3,75 dl, vagy ennél több teát fogyasztottak, szignifikánsan kevesebb szívinfarktus, illetve egyéb szív- és érrendszeri halálozás fordult elő, mint azoknál, akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem ittak teát. A fekete tea kedvező hatású lehet a daganatos betegségek megelőzésében is. Egereken és patkányokon végzett vizsgálatok szerint fekete teával ki lehetett védeni vagy hátráltatni a tüdőrák kialakulását a nikotinhatással szemben is.
A teák antioxidáns hatásukkal csökkentik az ún. oxidatív stresszt, ami különösen dohányosoknál fordul elő. A teában levő antioxidánsok neutralizálják a szabad gyököket, amelyek a test sejtjeit károsítják, és betegséghez vezetnek. Két nagy nemzetközi tudományos szimpózium is foglalkozott a tea hatásaival, ahol két tanulmányt is bemutattak. Ezek szerint a teában levő antioxidánsok rákmegelőző hatása szignifikánsan hatásosabb, mint ami a gyümölcsökben és zöldségekben kimutatható.
A fekete teának egyéb kedvező hatásai is vannak. Miután a baktériumok növekedését pl. a szájban jelentősen gátolja, ezért fogyasztása kivédheti ez elszaporodó mikrobák által okozott kellemetlen lehelletet. Egyúttal a fogakon levő plakkokban gátolja a baktérium koncentráció növekedését is, amivel - jelentős fluotartalmánál fogva - a fogszuvasodás megelőzéséhez is hozzásegít. Idősebb emberek körében a teát fogyasztók között 60%-kal ritkábban alakul ki sokízületi gyulladás, mint a nem ivók között. A fekete tea magasabb kalcium tartalma hozzásegíthet az osteoporosis megelőzéséhez.