2024.04.24. - György

Testi tüneteket produkál a stressz a középkorú nőknél

Testi tüneteket produkál a stressz a középkorú nőknél
Testi tüneteket produkál a stressz a középkorú nőknélAz évtizedes kutatás eredményei szerint a krónikus stressz hatására sok középkorú nőben alakulnak ki különféle fájdalmak és egyéb testi tünetek. A svéd szakértők 1 500 nő hosszú távú adatait elemezték, és kimutatták, hogy a középkorú nők körülbelül 20 százaléka tapasztalt állandó vagy gyakori stresszt az elmúlt öt évben. A krónikus stressznek kitett középkorú nők 40 százaléka számolt be izom- és ízületi fájdalmakról, 28 százalékuk fejfájásról vagy migrénről, és 28 százalékuk gyomor-bélrendszeri panaszokról – derült ki a Göteborgi Egyetem kutatásából.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az összefüggés még a dohányzás, a testsúly és a testmozgás arányának beleszámítása után is érvényes maradt.

A kutatásban részt vevő nőket az 1960-as évek végétől kezdve vizsgálták. A hosszú távú stresszt tapasztaló, de a kutatás kezdetén fizikai tünetekről nem beszámoló nők 27 százaléka tapasztalt 12 évvel később új izom- vagy ízületi fájdalmakat, és mintegy 15 százalék számolt be fejfájásról vagy gyomor-bélrendszeri panaszokról.

A kutatást vezető Dominique Hange elmondta, hogy 1968 óta a nők életmódja sokat változott. Sokkal többen dolgoznak például otthonukon kívül, és ezek a változások természetesen hatással vannak a megtapasztalt stresszre is. „Bár pontosan ugyanazt a kérdőívet használtuk 1968-tól kezdve, nem garantálhatjuk, hogy a „stressz” jelentése ma is pontosan ugyanaz. Napjainkban valószínűleg sokkal elfogadottabb társadalmilag a stressz hatásainak beismerése” – véli Hange.

A szakértő szerint a kutatás egyik legfontosabb következtetése az, hogy az egyedülálló nők, a munkahelyen dolgozó nők, és a dohányos nők vannak leginkább kitéve a stressz negatív hatásainak. Ezeknek a csoportokban nagyobb társadalmi támogatást kellene kapniuk a megelőzéshez.