2024.04.18. - Andrea, Ilma

Búzavirág - gyógynövény

Búzavirág - gyógynövény
Búzavirág - gyógynövényNeve egyértelműen utal arra, hogy a búzatáblák jellegzetes gyomnövénye, dísze volt még a vegyszeres gyomirtás megjelenése előtt. Habár gyomnövény, égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz. Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítjuk. Egész Európában igen elterjedt növény, szürkés színű szálas, néha hasogatott levelekkel, melyek fonákja pókhálósan molyhos. Levelei lándzsásak, szálasak, a fészek közepén álló virágainak csöves pártái kékeslilák és kétivarúak, egyivarú sugárvirágai termősek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mára már igen ritka a vetésekben, jobbára utak mentén találhatók meg a 25-40 cm magasra növő, elágazó szárú, egyéves, vastag orsógyökerű, szürkészöld színű, finom szőrökkel borított növény példányai.
Júniustól augusztus végéig gyűjthetjük be a kékszínű virágot, amely annál értékesebb, minél jobban sikerült a szárítás során kék színét megőrizni. A gömbös fészkes virágzatot letörjük, és kosárba szedve hazaszállítjuk. Otthon a gombocskákból kitépjük a kék virágokat, és a lehető legrövidebb idő alatt megszárítjuk.

A búzavirág enyhén antibiotikus és frissítő hatású főzete jótékonyan hat a bőrre, a hajra és a fáradt szemre. Teája serkenti az emésztést, szívnyugtató, vérnyomást csökkentő és vértisztító teákba keverve a teakaverék tetszetőségét is fokozza.

A keserűanyag, cseranyag, ásványi sók, és antocián festék keverékét kivonat, tea vagy az összezúzott szirmok formájában régen szemkötőhártya-gyulladásra használták borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyertek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre is ajánlották. Köhögést, bronchitist, májbetegséget kezelnek vele, láz ellen is használják.
A kozmetika sem nélkülözheti

Hajöblítő ősz hajra
Egy maréknyi virágot ¼ liternyi forró vízzel leforrázunk, és 3 órát állni hagyjuk. A megmosott, kissé megszáradt hajat ezzel öblítjük, és bemasszírozzuk. Az így készült hajöblítő finom kékes fényt kölcsönöz az ősz hajnak.

Arclemosó
Teát főzünk 3 evőkanál virágból 250 ml vízzel. Ezzel tisztítjuk, mossuk a gyulladt bőrt.
A búzavirágot festőnövényként is használhatjuk természetes anyagok (len, kender, gyapjú) színezéséhez, szép kék színt kapunk.