2024.04.25. - Márk

Gyakran okoz fejfájást a hőség

Gyakran okoz fejfájást a hőség
Gyakran okoz fejfájást a hőségA hőség kitágítja a fejben található ereket, melyek így nyomást gyakorolnak a környező idegvégződésekre, s ez fájdalommal jár. Ennek eredményeként, még a normális véráramlás is úgy érződik, mintha egy légkalapács fúrná át az ember agyát. Bár a fejfájás az ember fizikai gyötrelmei között az elsők között van, és a nők gyakrabban szenvednek tőle, mint a férfiak - a lüktetést meg lehet állítani, és az ember visszatérhet a tengerpartra. Ezek a rohamszerű fájdalmak olyanok, mintha egy óriási gumipánt szorítaná az ember agyát. Csupán a fájdalomcsillapító kevés enyhülést hoz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A nyak, a homlok, a fejbőr és az arc merevsége okozza ezeket a fájdalomrohamokat, minthogy a túlfeszített izmok irritálják az idegvégződéseket, melyek ezt követően fájdalomingert küldenek az agynak.

Az izzadás segít! A tévé előtt heverészők 14 százaléka gyakrabban kapnak feszültség okozta fejfájást, mint azok, akik rendszeresen járnak edzőterembe. A testedzés a stressz levezetésének egy természetes módja, amely a fájdalomcsillapító endorfinok termelésére sarkallja a szervezetet. A rendszeres testmozgás abban is segít, hogy az izmokon kívül megerősödjön a keringési- és nyirokrendszer is, így jobban ellenállhat a fejfájáskeltő gyulladásoknak.
A leggyakoribb, és egyik legtöbb fájdalmat okozó betegség a migrén. Változatos előidéző okai között szerepelnek a stressz, az erős fény, a túl sok vagy túl kevés alvás, az éhség, vagy a hormonszint ingadozása - ezek mindegyike okozhatja azt a tünetet, hogy az agyi erek kitágulnak, és bennük vérbőség, megnövekedett érfali nyomás keletkezik. Az ezt követő idegfájdalom átható szenvedést okoz, melynek időtartama négy órától három napon át is eltart. Tudósok vizsgálják, hogy miért fogékonyabb néhány nő a migrénre, mint más társaik, de feltételezik, hogy a dolog kapcsolatban áll az öröklődéssel is - a legtöbb migréntől szenvedő embernek a családjában is előfordult migrénes beteg.

Csupán egyetlen fájdalomcsillapító bevétele kevés enyhülést hoz. Jeges borogatással fokozhatjuk a hatását; de a migréntől szenvedők többsége olyan, orvos által felírt, triptántartalmú készítményeket szed, amelyek úgy fejtik ki hatásukat, hogy szűkítik az agyat körülvevő ereket. Akkor a leghatásosabbak ezek a gyógyszerek, ha már a fájdalom jelentkezésének kezdetén bevesszük őket.