2024.04.25. - Márk

A napfényes éghajlatokon élõk között kevesebb a reumás ízületi gyulladásban szenvedõ ember

A napfényes éghajlaton élõknél alacsonyabb a reumás ízületi gyulladás kialakulásának veszélye - állítják amerikai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A több mint 200 ezer nõ bevonásával készült tanulmány azt taglalja, hogy a természetes napfény hatására termelt D-vitamin hozzájárul az ízületek védelméhez. A reumás ízületi gyulladás során a szervezet saját immunrendszere támadja meg az érintett részeket, igen erõs fájdalmat okozva. Kialakulásának pontos oka egyelõre ismeretlen, de tény, hogy nõknél gyakoribb.

A Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói 100 ezer hölgy egészségi állapotát kísérték figyelemmel 1976 óta, s ugyanannyiét 1989 óta. Kórtörténetüket összehasonlították az UV-B sugárzásnak való kitettségük becsült értékével, lakhelyük alapján. Az elsõ csoport adatai szerint az Amerikai Egyesült Államok legnaposabb vidékein élõknél 21 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki a betegség, mint azoknál, akik a legkevesebb UV-B sugárzást kapták. Az 1989 óta megfigyelteknél azonban nem volt ilyen összefüggés. Utóbbi jelenség oka lehet, hogy a kérdéses idõszakban nõtt a nap elleni tudatos védelem, például a naptej használatának mértéke.

Feltételezések szerint a napfény hatására termelõdõ D-vitamin képes közvetlenül csökkenteni a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A D-vitamin alacsony szintje bizonyítottan együtt jár bizonyos immunproblémákkal, például a szklerózis multiplexszel.

Dr. Chris Deighton, a Brit Reumatológiai Társaság elnöke úgy fogalmazott, érdekes tanulmányról van szó, amely támpontot adhat arra vonatkozóan, hogy a környezet miként befolyásolja a betegség elõfordulását. "Ez nem azt jelenti, hogy órákig tartó napozásra buzdítanánk az embereket, mivel az UV-B sugárzás égeti a szöveteket és növeli a bõrrák kockázatát" - tette hozzá a szakértõ.