2024.03.29. - Auguszta

Ideiglenes szellemi hanyatlás a menopauza idején

A menstruációs ciklus elmaradását követõ évben a nõk nehezebben vehetik az akadályokat - derül ki egy friss amerikai tanulmányból, amelynek készítõi összehasonlították a változókor elõtt és után álló hölgyek mentális képességeit.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A menopauzán átesõk úgy érezhetik, hogy szellemileg nincsenek jó formában: telefonszámokat és jelszavakat felejthetnek el, illetve küszködhetnek a megfelelõ szavak megtalálásával. Ez frusztráló és aggodalomra okot adó jelenség, de egy új kutatás választ ad az összefüggésre.

"Kimutattuk, hogy valódi, számszerûen mérhetõ mentális hanyatlásról van szó. Ez azonban csak kis mértékben érinti a teljesítõképességet, így nem kell attól tartani, hogy a változókor tömeges munkaképtelenséget idézne elõ" - magyarázta Miriam Weber, a New York-i Rochesteri Egyetem neurológus professzora.

A szakértõk szerint a tanulás, valamint az új ismeretek megjegyzése és alkalmazása az agy olyan területeinek feladata, melyek ösztrogén-receptorokkal sûrûn behálózottak. E hormon szintjének természetes változása szûnik meg a menopauza során, zavart idézve elõ a korábban megszokott mûködésben.

"Úgy találtuk, hogy a probléma nem abszolút hormonszinttel függ össze. A folyamat során az ösztrogén fokozatosan csökken, de mielõtt teljesen megszûnne a ciklus, erõteljes változások vannak" - tette hozzá Weber professzor. Nagyon valószínû tehát, hogy ez a fokozott változás vezet mentális zavarokhoz. Amikor a test hozzászokik a hormonváltozásokhoz a ciklus megszûnése után, a tudósok feltételezése szerint a tapasztalt kellemetlenségeknek is vége szakad.

Dr. Weber hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a nõk megértsék a menopauza és a szellemi hanyatlás közötti összefüggést. Ideiglenes, illetve életminõséget nem rontó jelenségrõl van szó. A vizsgálatban ugyanakkor nem vettek részt olyanok, akiknek több mint egy esztendeje leállt a ciklusuk, ezért az átmeneti mivolt alátámasztására hosszú távú felmérést terveznek az intézményben.

"Vannak, akik egyfajta hátrányos állapotként festik le a változókort. Az egységes társadalmi álláspont szerint azonban egy természetes életszakaszról van szó" - egészítette ki Dr. Margery Gass, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság vezetõje, aki javasolja, hogy egészséges életmóddal, megfelelõ stresszkezeléssel és szükség esetén emlékeztetõk használatával elõzzék meg az említett gondot.