2024.03.29. - Auguszta

Koszorúérmûtét után is hasznos egy kis alkohol

Nemcsak az egészséges szervezetnek, de a koszorúérbetegek számára is jót tesz a mértékletes alkoholfogyasztók - igazolták olasz kutatók az Amerikai Szív Szövetség (AHA) éves chicagói konferenciáján elhangzott elõadásukban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Umberto Benedetto és munkacsoportjának elõadása óriási érdeklõdést keltett, mert arról számolt be, hogy 1221, koszorúér-áthidalómûtét után átlagosan 3,5 évig kezelt beteg sorsa hogyan alakult, attól függõen, hogy ittak-e alkoholt vagy sem.

Nemzetközi tanulmányok szerint éppen a koszorúérbetegség ellen férfiak esetében napi két deciliter, nõk esetében egy deciliter bor vagy annak megfelelõ mennyiségû egyéb alkohol kedvezõ hatású, de szívmûtét utáni helyzetre eddig megbízható fölmérések nem történtek.

A római munkacsoport sebészeti klinikán operált betegeiket rendszeresen ellenõrizte, és többek között följegyezték a páciensek étkezési szokásait is. A rendszeresen alkoholt is fogyasztó betegek eredményeit összehasonlították az absztinensekével.

Az alkoholt mértékletesen fogyasztó férfiak a szeszmentes csoport tagjaihoz képest 25 százalékkal kisebb gyakorisággal haltak meg vagy kerültek ismét szívgyógyászati ellátásba ismétlõdõ infarktus vagy szélütés miatt. A nõk csoportja nem volt eléggé népes, hogy eredményeiket tudományosan értékelhessék.

Igen elgondolkoztató, hogy az alkoholista férfiak, akik napi két deciliternyi bor helyett hat decinél többet fogyasztottak, kétszerte olyan gyakran haltak meg a megfigyelési idõ alatt, mint az alkoholt nem fogyasztó betegtársaik. Ez kiváltképp azokra vonatkozott, akiknek szíve a vizsgálatok tanúsága szerint már eleve jobban károsodott.

Ezek az eredmények igazolják, hogy mind a megelõzésben, mind a késõbbi betegellátásban az alkohol mértékletes fogyasztása a legegészségesebb megoldás.