2024.04.23. - Béla

Új gyógyszer a szívroham kezelésére

A szívinfarktus sürgõs ellátásakor a véralvadás hatásos és biztonságos gátlására van szükség, mely egy most befejezett, nagy nemzetközi vizsgálat tanúsága szerint enoxaparin injekcióval jobban megoldható, mint a korábban alkalmazott készítményekkel. Az Európai Szívgyógyász Társaság kongresszusán elhangzott elõadás a legújabb tudományos eredményeket ismertetõ Forró vonal elnevezésû ülésszak programjában szerepelt.

Évtizedekkel ezelõtt a heveny infarktust elszenvedõ betegek betegek jelentõs hányada meghalt, a mai szívgyógyászati ellátás eredményeként ez csak néhány százalék.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ennek alapvetõ feltétele, hogy a mellkasi fájdalom kezdete után a beteg néhány órán belül megfelelõen fölszerelt szakintézetbe kerüljön, ahol azonnali szívkatéteres vizsgálattal tisztázzák a koszorúér-elzáródás pontos helyét, majd a katéter csúcsán lévõ ballon felfújásával kinyissák az eret, és szükség esetén fémhálóból készült hengert - stentet - is behelyezzenek a koszorúér nyitva tartása érdekében.

A beavatkozás része a véralvadás csökkentése. Ehhez általában heparinkészítményeket használnak. Számos ország 31 kórházában vizsgált betegek egyik csoportja az eddig adott változatot kapta, a másik csoport pedig egy új, alacsony molekulasúlyú injekciót.

A tanulmányban részt vevõ osztrák, francia, német és amerikai betegek valamennyien az ilyenkor igen szigorúan betartott feltételek mellett, azonos körülmények között kerültek be a szívkatéteres laboratóriumba, és a késõbbi ellátásuk is azonos módon történt. A betegek életkora átlagosan 59 év, a 910 páciensnek 22 százaléka volt nõ.

Az új, alacsony molekulasúlyú heparin a korábban már sikeresen alkalmazott készítményhez képest a vizsgálat tanúsága szerint 17 százalékkal tovább javította a gyors szívkatéteres beavatkozás eredményeit. Az ilyen kezelési módok esetén gondot jelent, hogy az alvadásgátlás esetleg túlságosan erélyes, ami vérzéses szövõdmények bekövetkezéséhez vezethet. Az új heparin ilyen szempontból is biztonságosabbnak bizonyult.

Az így megreformált eljárás a korábbi - már eleve alacsony - halálozási arányt még további 40 százalékkal javította, a késõbbi mûtéti kiegészítés szükségessége is jelentõsen csökkent. Az enoxaparin a statisztikai értékelés adatai alapján jelentõsen jobbnak bizonyult, mint az eddigi kezelés.