2024.05.12. - Pongrác

Hosszú távon az alacsony szénhidráttartalmú diéta elõnyösebb, mint az alacsony zsírtartalmú

Az eddigi egyik leghosszabb idejû összehasonlítás szerint az alacsony szénhidráttartalmú diétával körülbelül ugyanolyan mértékû fogyás érhetõ el hosszabb távon, mint az alacsony zsírtartalmú étrenddel, ám elõbbi jobb lehet a szív egészsége szempontjából.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A két évig tartó követéses vizsgálatba 307 elhízott felnõttet vontak be, akik azonban nem voltak cukorbetegek, és koleszterinszintjük is a normális határértéken belül volt. A tesztalanyok kétharmada nõ, egyharmada férfi volt. A résztvevõket két csoportba osztották, az egyik csoport az Atkins nevével fémjelzett alacsony szénhidráttartalmú, a másik pedig az alacsony kalória- és zsírtartalmú étrendet követte.

A tanulmány végére mindkét típusú étrenddel testsúlyuk mintegy 7 százalékát adták le a résztvevõk, a fogyás mértéke tehát nagyjából megegyezett a két csoportban. Különbség mutatkozott viszont az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintjében. Mint Gary Foster kutatásvezetõ, a Temple University munkatársa elmondta, a HDL-szint 23 százalékkal emelkedett az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követõknél, ám csak 12 százalékkal a másik típusú diétán lévõ embereknél.