Az eddigi egyik leghosszabb idejû összehasonlítás szerint az alacsony szénhidráttartalmú diétával körülbelül ugyanolyan mértékû fogyás érhetõ el hosszabb távon, mint az alacsony zsírtartalmú étrenddel, ám elõbbi jobb lehet a szív egészsége szempontjából.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A két évig tartó követéses vizsgálatba 307 elhízott felnõttet vontak be, akik azonban nem voltak cukorbetegek, és koleszterinszintjük is a normális határértéken belül volt. A tesztalanyok kétharmada nõ, egyharmada férfi volt. A résztvevõket két csoportba osztották, az egyik csoport az Atkins nevével fémjelzett alacsony szénhidráttartalmú, a másik pedig az alacsony kalória- és zsírtartalmú étrendet követte.
A tanulmány végére mindkét típusú étrenddel testsúlyuk mintegy 7 százalékát adták le a résztvevõk, a fogyás mértéke tehát nagyjából megegyezett a két csoportban. Különbség mutatkozott viszont az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintjében. Mint Gary Foster kutatásvezetõ, a Temple University munkatársa elmondta, a HDL-szint 23 százalékkal emelkedett az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követõknél, ám csak 12 százalékkal a másik típusú diétán lévõ embereknél.