2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A köldökzsinórvér-transzplantáció mûködõképes megoldás leukémiában

A felnõtt leukémiás páciensek ugyanúgy épülnek fel a köldökzsinórvérbõl származó õssejtek átültetése után, mint akkor, ha jól egyezõ donortól kaptak csontvelõt - közölték amerikai kutatók. A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a köldökzsinórvér felhasználása jól mûködõ megoldás akkor, ha a leukémiás páciensnek sürgõsen lenne szüksége csontvelõ-átültetésre, hogy helyettesítsék a kemo- vagy sugárterápia által elpusztított sejteket, ám nem találnak alkalmas donort.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mint Mary Eapen, a Lancet Oncology címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezetõje elmondta, a köldökzsinórvérbõl származó õssejtek beültetése akkor is mûködött, ha nem volt teljes az egyezés. A kutató hozzátette, hogy a leukémiás páciensek közül a fehérek mintegy felének találnak csak alkalmas csontvelõdonort az Egyesült Államokban, a feketék és az ázsiai származásúak esélyei pedig még ennél is kisebbek.

A wisconsini kutatók szerte a világon mûködõ, 216 transzplantációs központ adatait elemezték. A vizsgálatba bevont 16 év fölötti, akut leukémiában szenvedõ beteg közül 165 páciens kapott köldökzsinórvért, 888 nem rokontól származó õssejtet, 472 pedig nem rokontól származó csontvelõt. A kutatók megállapítása szerint két év elteltével mindegyik betegcsoportban azonos volt a túlélés és a gyógyulás aránya.

A transzplantációhoz felhasznált köldökvér többsége olyan vérbankokból származott, melyekbe a szülõk adományozták újszülöttjük köldökzsinórvérét. A kutatók reményei szerint eredményeik a jövõben növelik az adományozási hajlandóságot.