2024.04.25. - Márk

A D-vitamin lassítja az öregedést?

A tejben nagy mennyiségben megtalálható D-vitamin fõleg gyulladáscsökkentõ hatása miatt akár az öregedést is lassíthatja-olvasható egy, az 'American Journal of Clinical Nutrition' címû szaklapban megjelent tanulmányban. Egy 2100 nõ részvételével készült felmérés során amerikai és brit kutatók rájöttek, hogy a magasabb D-vitamin szint csökkenti az öregedési folyamatokat és a depresszióra való hajlamot. A nõk mind 19 és 79 év közötti ikerpárok tagjai voltak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy leukocita telomer hosszúság (LTL) elnevezésû genetikai markert vizsgálva rájöttek, hogy a magas D-vitamin szint hatására az LDL markerek is megnõnek, ez pedig a gyulladási folyamatok és a stressz csökkenését eredményezi az egész testben. Ez ötévnyi fiatalodást jelent a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezõkhöz képest.

Korábbi kutatások már kiderítették, hogy a megrövidült LTL szorosan kapcsolódik a szívbetegségek, valamint a krónikus gyulladási folyamatok kialakulásához, utóbbi pedig az egyik elsõdleges oka a biológiai öregedésnek. Bár sok minden károsíthatja a telomert (elhízás, dohányzás, mozgáshiány), a kutatók szerint egy egyszerû D-vitamin kúra sokat segíthet.

A D-vitaminnak ezen kívül számos jótékony hatása van: építi a csontokat, valamint segíthet csökkenteni bizonyos rákfajták és autoimmun betegségek kialakulásának esélyét. A D-vitamin egyik legfontosabb forrása a tej, amelybõl már napi három pohár is segíthet fedezni a szükséges kalcium, magnézium és D-vitamin mennyiséget.

Medipress