2024.03.29. - Auguszta

Szívgyógyászat: a nõk szíve ugyanolyan mértékben veszélyeztetett

A nõk szíve ugyanolyan mértékben veszélyeztetett koszorúér-betegség szempontjából, mint a férfiaké és a kóros folyamat esetükben is jórészt ugyanúgy megelõzhetõ lenne.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Közhit szerint az infarktus, a hirtelen szívhalál a férfiak fenyegetõ betegsége, mert a nõket a változó kor megjelenéséig védik a hormonok. A statisztikai adatok viszont egyértelmûen bizonyítják, hogy minden második nõ és férfi egyaránt szív- és érbetegség következtében fejezi be az életét.

Mióta a szívroham ellátása speciális õrzõszobákban, különbözõ beavatkozások útján történik, világossá vált, hogy az infarktus miatt kórházba kerülõ nõk hatékony kezelése késõbb kezdõdik és nem is olyan széleskörû, mint a hasonló súlyosságú férfibetegeké.

A szívrohamot gyakran másképp érzik és élik meg a nõk, mint a férfiak. Másképp is adják elõ panaszaikat, ezért nem ritkán az orvosok sem tartják az elmondott kellemetlenséget szívbetegségbõl eredõnek.

A nõk egy része ma már hasonló munkát végez, hasonló beosztásban dolgozik, mint a család férfitagjai. Nem szerencsés módon a vezetõ beosztású hölgyek gyakran azokat a szokásokat veszik át férfi kollégáiktól, amelyek nem tesznek jót az egészségnek: dohányoznak, nem épp mértékletesen fogyasztanak alkoholt és a rájuk záporozó stresszhatásokat sem tudják jól földolgozni.