2024.04.26. - Ervin

A depressziós emberek több csokoládét esznek

A depressziótól szenvedõ emberek több csokoládét esznek, sõt minél súlyosabb az állapotuk, annál többet - állapították meg hétfõn közölt tanulmányukban amerikai kutatók. Beatrice Golomb, a Kalifornia Egyetem munkatársa kutatócsoportjával mintegy ezer felnõtt csokoládéfogyasztását és hangulatát vetette össze. A résztvevõk nem szedtek antidepresszánsokat, nem voltak szívbetegek vagy diabéteszesek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Archives of Internal Medicine címû egészségügyi folyóiratban közzétett eredmények szerint a leginkább depressziós tesztalanyok napi átlagban mintegy 11 gramm csokoládét ettek meg, míg az ilyen tüneteket nem mutató emberek 5 grammnál kevesebbet. A felmérésben valójában havi fogyasztást vettek figyelembe, amely az elsõ esetben tizenkét adag 28 grammos csoki volt, a második csoportnál öt adag, a közepes mértékû depressziós tüneteket mutató embereknél pedig nyolc adag.

"Úgy tûnik, hogy az eredmények nem magyarázhatók a koffein, zsír, szénhidrát vagy az energia nagyobb bevitelével, hanem a csokoládéra specifikusak" - hangsúlyozta Golomb. A vizsgálatban nem találtak érdemi különbséget a depressziós és nem depressziós emberek között más, nagy antioxidáns-tartalmú ételek - így a hal, kávé, a gyümölcsök vagy a zöldségek - elfogyasztott mennyiségében.

A kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek az ok-okozati összefüggés megállapítására, vagyis hogy a csokoládé a depresszió egyik okozója vagy éppenséggel ideiglenes gyógyír rá.