2024.04.27. - Zita

Nem csökkent a gyermekhalandóság Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában

Új szemléletû egészségügyi ellátás és évi 20 milliárd dollár pótlólagos hozzájárulás nélkül valószínûleg több tucat ország nem fogja teljesíteni az ENSZ millenniumi fejlesztési programjában 2015-re kitûzött célt a gyerekek és az anyák halálozási arányának lényeges csökkenésérõl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A figyelmeztetést a Visszaszámlálás 2015-ig (Countdown to 2015) elnevezésû tudományos lobbicsoport fogalmazta meg legfrissebb tanulmányában, és kiemelte, hogy évente még mindig 350-500 ezer nõ hal meg szülésben. Fõként Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában lassú a haladás, miközben az újszülöttek, gyerekek és anyák halálozási aránya itt a legmagasabb, becslések szerint az összes haláleset 82 százaléka ebben a két térségben fordul elõ.

Szakemberek szerint a problémát nagyon egyszerû megelõzési eljárások ötvözésével kezelni lehetne. A lobbicsoport társelnöke, Zulfikar Bhutta, a pakisztáni Aga Kán Egyetem professzora a kismamákkal és a gyerekekkel való folyamatos törõdés, a családtervezés, a szoptatás, a gyakori kézmosás, a szülést levezetõ szakképzett személyzet és a gyermekkori védõoltások jelentõségére hívta fel a figyelmet.

Az ENSZ millenniumi fejlesztési céljai között azt tûzte ki, hogy az öt éven aluli gyerekek halálozási aránya kétharmaddal, az anyák halálozási aránya háromnegyedével csökkenjen 2015-ig. Az UNICEF szerint 135 országban a gyermekhalandóság kevesebb mint 40 ezrelék vagy a csökkenés aránya megfelel a tervnek, de 39 országban a haladás nem kielégítõ, 18 országban pedig egyáltalán nincs elõrelépés vagy rosszabbodik a gyermekhalandóság.

Ha 2011 és 2015 között sikerülne elõteremteni a hiányzó évi 20 milliárd dollárt, akár egymillió anya, 4,5 millió újszülött, valamint 6,5 millió egyhónaposnál idõsebb és ötévesnél fiatalabb kisgyermek életét lehetne megmenteni - közölte a szervezet.

A tanulmány közvetlenül az elõtt látott napvilágot, hogy Ban Ki Mun ENSZ-fõtitkár sajtótájékoztatóján várhatóan új globális kezdeményezést jelent be a témakörben.