2024.04.26. - Ervin

Új felhasználási területe lehet az egykor elátkozott talidomid hatóanyagnak

Az egykor Contergan néven forgalomba hozott nyugtató, a súlyos születési rendellenességeket okozó talidomid hatásosan kezelheti az ereket érintõ egyes ritka, örökletes állapotokat - közölték francia kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Nature Medicine címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az örökletes, vérzékenységgel járó kisértágulattal (az angol elnevezés rövidítésével: HHT) élõ pácienseknél a talidomid csökkentette a tünetek, például az orrvérzés súlyosságát és gyakoriságát. A HHT átlagosan tízezerbõl egy-két embert érint.

A Franck Lebrin által vezetett kutatócsoport génmódosított, HHT-s egerekkel kísérletezve megállapította, hogy a hatóanyag csökkentette a vérzés kockázatát és stabilizálta az ereket. A kutatást végzõ francia egészségügyi és orvosi kutatóintézet munkatársai úgy vélik, a szer a sejtnövekedést segítõ PDGF-B jelû fehérje termelõdését növelve éri el hatását, a mechanizmus támogatja a sérült érfal helyreállítását. A tanulmány szerint a HHT-s páciensek orrnyálkahártyájából vett minták vizsgálata azt igazolja, hasonló folyamat játszódhat le az embereknél is.

A talidomid 1957 és 1961 között volt forgalomban, ám betiltották, miután kiderült, hogy azoknál a terhes nõknél, akik reggeli émelygésük, hányásuk ellen szedték a szert, nagyobb lett a kockázata, hogy a magzat végtagjai rendellenesen fejlõdnek. Több mint 10 ezer csecsemõ született ezzel a problémával, fõként Németországban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Kanadában.

Az utóbbi években azonban újraéledt a talidomid hatóanyag iránti érdeklõdés, több kutatás kezdõdött felhasználásával, alkalmazzák például egy ráktípus, a többszörös mielóma (MM) kezelésénél, ám igen szigorú ellenõrzés mellett.