rss
  • Egészségesnek hitt ételek

  • Egészségesnek hitt ételekVannak olyan ételek, amelyekről korábban azt gondoltuk/hittük, hogy egészségesek, de ma már tudjuk, hogy mégsem teljesen így van ez: ilyen például a gyümölcsjoghurt vagy a narancslé. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: Sajnos nem mindig olyan egészséges, mint amilyennek hisszük. A gabonát az őrlés során magas hőhatásnak teszik ki, ami miatt sok ásványi anyag és vitamin eltűnik belőle, a kenyérhez pedig gyakran nagyon sok extra összetevőt adnak, hogy tartósabb legyen, és tovább friss maradjon.

    Instant zabkása:

    A zabkása valóban nagyszerű eleme egy kiegyensúlyozott reggelinek, de az instantverziókat, amelyeket adagokban előrecsomagolnak, és csak vizet kell hozzájuk adni, jobb elkerülni. Mégpedig azért, mert általában nagyon sok cukrot és nátriumot is tartalmaznak. Maradjunk a házilag készített zabkásánál, amelyhez magunk adhatunk fahéjat, aszalt gyümölcsöt és magokat.

    Hozzáadott zöldséggel készült tésztafélék:

    Igazából semmi különbség a hagyományos tészta és a hozzáadott spenóttal készült, zöld színű változat között sem tápértékben, sem egészségre gyakorolt hatásában. Ha jót akarunk a szervezetünknek, a tésztát felcserélhetjük spirálvágóval felszeletelt tökre vagy cukkinire.


    Zöldségcsipsz:

    A csipsz, ha olajban sütik, szinte mindegy, hogy miből készül: akár burgonyából, akár céklából, akár cukkiniből, ha transzzsírt tartalmaz, semmiképpen sem egészséges, ráadásul nátriumtartalma is magas. Érdemes inkább házilag készíteni sütőben, minimális olívaolaj hozzáadásával.

    Előre elkészített smoothie-k:

    Hiába van bennük sok zöldség és gyümölcs, a boltokban kapható változatok általában nagy mennyiségű cukrot is tartalmaznak, ráadásul mivel gyorsan felszívódnak, nem laktatnak, és megemelik a vércukorszintet. Jobb, ha ezt is házilag készítjük, úgy, hogy több zöldséget teszünk bele, mint gyümölcsöt, és kevés zabpehellyel vagy zabkorpával is dúsítjuk.


    Forrás: www.hazipatika.com


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az ízeket és az illatokat már újszülöttként felismerjük

    Az újszülöttek felismerik azokat az ízeket, amelyeket magzati korukban még az anya méhén belül kaptak táplálékul - állapították meg francia kutatók.

    Az eredmények alapján a tudósok arra következtetnek, hogy az anya étrendje hatással lehet gyermeke érzékelésének fejlõdésére, arra, hogy késõbb milyen ételeket fog szeretni. A francia tudósok 24 babát és édesanyjukat tesztelték. A mamák fele tíz napon keresztül ánizsos süteményt evett a szülés várható idõpontja elõtt.

  • Megszaporodott vérfehérjéhez köthetõ a kialakulófélben lévõ Alzheimer-kór

    Egy bizonyos fehérje, a klaszterin magas szintje összefüggésben hozható a kialakulófélben lévõ Alzheimer-kórral: a felfedezés révén olyan diagnosztikai teszt fejleszthetõ ki, amely a betegség korai szakaszában történõ kimutatására lehet alkalmas - derítették ki angol kutatók.

    Az Alzheimer-kór, amely a központi idegrendszer progresszív mentális hanyatlással járó megbetegedése, az elbutulás legelterjedtebb formája - jelenleg 35 millió embert érint világszerte.

  • Indítsuk a napot citromos vízzel!

    Indítsuk a napot citromos vízzel!Hajlamosak vagyunk napjainkat kávéval vagy teával indítani, pedig egy adag meleg citromos víz csodákat tesz szervezetünkkel. Nem is kell feltétlenül melegnek lennie, de a víz legyen tiszta, amit egy forralással tudunk a legegyszerűbben elérni. Íme néhány ok, hogy rászokj erre a reggeli itókára. A citrom tele van C-vitaminnal, ami köztudottan immunerősítő és gyulladáscsökkentő. Szaponinok is találhatóak benne, amik távol tartják az influenzát és a megfázást. És nem utolsósorban az aszkorbinsav segíti a vasfelszívódást is, aminek jelentős szerepe van az immunrendszer működésében.

  • Kamillateával a cukorbetegség ellen?!

    A walesi-japán kutatócsoport az eredmények láttán azt mondta: érdemes megfontolni, hogy a jövõben olyan kamilla alapú gyógyszereket kísérletezzen ki, amelyekkel kezelhetõ a cukorbetegség. A brit cukorbetegséget kutató csoport vezetõje szkeptikus. A kamillát õsidõk óta használják a kifáradt idegek csillapítására, emellett nyugodt alvást is biztosít. A kutatók egy most elkészült tanulmányban arra mutattak rá, hogy a kamillatea csökkenti a vércukor szintet, továbbá segít megelõzni a cukorbetegség miatt kialakuló betegségek – mint például a vakság, a vese-rendellenességek, valamint az ideg- és keringési rendellenességek – kialakulását.

  • Az időjárás hatása a szervezetre és a betegségekre

    Az időjárás hatása a szervezetre és a betegségekreAz időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók akár egy beteg állapotának romlását is előidézhetik. Itt van néhány betegség, melyre hatással van az időjárás változás. Asztma: Az extrém meleg és az extrém hideg egyértelműen rontja az asztmás kórképet. A magas páratartalom valamint a légszennyezettség ugyancsak a kórkép romlását eredményezheti. További hatások, így a magas légnyomás, pollenek, szél, viharok szintén hatással lehetnek a betegségre.

  • Nem is gondolnánk, hogy ezektől a dolgoktól is éhesek lehetünk

    Nem is gondolnánk, hogy ezektől a dolgoktól is éhesek lehetünkAz éhség nagyon összetett érzés, melyet az agy és a hormonrendszer együtt működve irányít. Azt, hogy mennyire vagyunk éhesek és mikor, meglepően sok dolog befolyásolhatja. Légkondicionáló: Télen általában több kalóriát fogyasztunk el, mint nyáron, a hidegben ugyanis több energiára van szükségünk ahhoz, hogy egyenletesen melegen tartsuk a szervezetünket. A légkondicionálónak sajnos ugyanolyan hatása van, mint a kinti hideg levegőnek, vagyis még akkor is többet eszünk a hatására, ha nincs szükségünk plusz energiára.

  • A migréntõl szenvedõ nõknél kisebb valószínûséggel alakul ki emlõrák?

    A migréntõl szenvedõ nõknél kisebb valószínûséggel alakul ki emlõrák - derül ki egy friss tanulmányból. Amerikai kutatók a hormonszintek ingadozásában látják az okot.

    A migrén jelentkezése összefügg a hormonszintek változásával, az emlõdaganatok egy része pedig erõteljesebben növekszik ösztrogén hatására. A migrénes nõknek alacsonyabb lehet az átlagos ösztrogénszintje, ez nyújthat bizonyos védelmet a mellrákkal szemben - véli Christopher Li kutatásvezetõ, a seattle-i Fred Hutchinson rákkutató központ munkatársa.

  • Így őrizhetjük meg bőrünk üdeségét

    Így őrizhetjük meg bőrünk üdeségétA különböző fiatalító kozmetikai beavatkozások és arcápolók mellett azonban gyakran elfelejtkezünk arról, hogy már egy kis odafigyeléssel is sokat tehetnénk azért, hogy bőrünk üdeségét megőrizzük. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztás. Egy nap folyamán a lélegzettel, izzadás során és a vizelettel is jelentős mennyiségű –2-3 liter- folyadékot veszítünk. Különösen nyári melegben, ha a vízvesztés nagy, de az utánpótlás elmarad, a vér és a többi szövet víztartalma csökken.

  • Csapvízzel a fogszuvasodás ellen

    Csapvízzel a fogszuvasodás ellenAz ausztrál Adelaide-i Egyetem nemzetközi kutatócsoportja minden idők legerősebb bizonyítékát találta arra, hogy az ivóvízzel szervezetbe kerülő fluorid jótékonyan hat a felnőttek fogazatára. A témára irányuló első népességszintű kutatás eredménye alapján a fluoridos víz segít a fogszuvasodás megelőzésében, méghozzá minden felnőtt esetében, kortól függetlenül. Főleg azoknál figyelhető meg a pozitív hatás, akik életük nagy részében folyamatosan biztosították a szükséges mennyiséget. Jelen tanulmány 3800, 15 éven felüli ausztrál lakost vett górcső alá.

  • Életet menthet a fogmosás?

    Dr. Gary Bouloux szájsebész épp egy bölcsességfog eltávolítására készült egy fogóval, mely úgy néz ki mint egy ezüst harapófogó. "Minden rendben" - nyugtatja betegét, majd hangos reccsenés kíséretében eltávolítja a hölgy ínyébõl a fehér õrlõfogat. "Erõsek a csontjai." - mondja a szótlan betegnek - "Sosem lesz combnyaktörése." Ráadásul valószínûleg megmenekül a szívbetegségektõl is.

    Elméletben az ínybetegség miatt tönkrement fog kihúzásával csökkentették a szájüregben levõ gyulladt és fertõzött területeket, mely az egész test gyulladásos állapotát is csökkenti, így kevésbé áll fenn a szívbetegség kialakulásának kockázata - mondta Bouloux, az atlantai Emory Egyetem adjunktusa.

  • Összefüggés lehet vírusfertõzés és a gyerekkori diabétesz között

    Olasz kutatók összefüggést találtak a gyerekkori diabétesz és egy gyakori vírus között, amely rendszerint enyhébb fertõzést okoz. A felfedezés információkkal szolgálhat arról, hogy mi váltja ki a cukorbetegséget - remélik szakemberek a kutatási eredmények alapján.

    Az Insubriai Egyetem Antonio Toniolo által vezetett szakemberei 112 gyereket vizsgálva állapították meg, hogy több mint 80 százalékuk vérében kimutatható az enterovírusok okozta fertõzés nyomai.

  • Az orvosi mûhibák aránya nem nõtt, nyilvánosságra kerülésük azonban igen

    A korábban csak szûk körben ismertté vált orvosi mûhibákról az információrobbanás révén manapság bárki értesülhet. Ezért válthatott ki világméretû felháborodást, hogy tavaly év végén egy johannesburgi kórházban - „pácienscsere” miatt - mindkét lábát amputálták egy kétéves kislánynak. Az is bejárta a világsajtót, hogy egy Rhode Island-i (Egyesült Államok) kórház mûtõibe az igazgató térfigyelõ kamerákat szereltetett, mert két év alatt öt betegnek távolították el valamilyen ép szervét.

  • A vérkoleszterin szinten tartása javítja az életkilátásokat

    A koleszterin felszívódását gátló bélmûtét után az operált szívbetegek legalább egy évvel tovább éltek, mint azok, akik csupán szigorú diétát tartottak. A POSCH tanulmány eredményeit az Annals of Surgery címû sebészeti folyóirat közölte.

    A POSCH rövidítéssel megnevezett vizsgálat fontos adatokkal járult hosszá a szívgyógyászat egyik vitatott kérdésének megválaszolásához. A kérdés: mennyire igaz, hogy a "rossz" LDL-koleszterin szintjének erélyes csökkentése jelentõsen javítja a koszorúér-betegség kockázatát.

  • A kávé alapvetõen szívbarát

    A kávérajongók számára jó hírek hangzottak el az Amerikai Szív Társaság e héten zajló San Franciscó-i éves konferenciáján. A kávézó embereknek például kisebb a kockázatuk arra, hogy rendellenes szívritmussal kerülnek kórházba. Nincs jele annak, hogy napi néhány csésze kávé növelné az atherosclerosis kockázatát, amikor érelmeszesedés miatt megvastagszanak az érfalak, és a késõbbiekben szívrohamot válthatnak ki. Sõt mi több, a kávé egyik alkotórésze csökkentheti a nõknél a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.