2021.01.26. - Vanda, Paula

Így őrizhetjük meg bőrünk üdeségét

Így őrizhetjük meg bőrünk üdeségét
Így őrizhetjük meg bőrünk üdeségétA különböző fiatalító kozmetikai beavatkozások és arcápolók mellett azonban gyakran elfelejtkezünk arról, hogy már egy kis odafigyeléssel is sokat tehetnénk azért, hogy bőrünk üdeségét megőrizzük. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztás. Egy nap folyamán a lélegzettel, izzadás során és a vizelettel is jelentős mennyiségű –2-3 liter- folyadékot veszítünk. Különösen nyári melegben, ha a vízvesztés nagy, de az utánpótlás elmarad, a vér és a többi szövet víztartalma csökken.
A nagyfokú vízvesztés komoly egészségi problémákat okozhat, de a folyadékpótlás elmulasztását akkor is megérzi szervezetünk, ha súlyosabb tünetek nem jelentkeznek.

A felnőttek többsége a napot egy csésze kávéval indítja. A koffein nem csak élénkít, de az anyagcsere fokozása által vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik. A rendszeresen kávézók számára tehát még lényegesebb, hogy sok folyadékot fogyasszanak. A cukrozott üdítők sem jelentenek jó megoldást, hiszen valójában csak tovább fokozzák a szomjúságérzetet. A legjobb választást természetesen az ásványvíz jelenti, mely nem csak kiváltó szomjoltó, de a benne található összetevők segítségével az ásványi anyagok pótlásáról is gondoskodhatunk. Ha reggel mégsem ezzel szeretnénk indítani a napot, jó választás lehet egy pohár frissen facsart gyümölcslé, vagy antioxidánsokban gazdag zöldtea elfogyasztása.


Napközben fogyasszunk ásványvizet, az ebédet pedig egy tányér levessel kezdjük. Két étkezés közt magas nedvességtartalmú gyümölcsök fogyasztásával is pótolhatjuk az elvesztett nedvességet. A nyári időszakban bőségesen válogathatunk, ízlésünknek megfelelően gyümölcssalátát, vagy turmixot is készíthetünk. A nedvesség pótlására elsősorban magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket válasszunk. Ez okból fogyasszunk rendszeresen epret, sárga-és görögdinnyét, almát, áfonyát. A zöldségek közül különösen magas víztartalmú a saláta, a sárgarépa és a spenót.