rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Így őrizhetjük meg bőrünk üdeségét

  • Így őrizhetjük meg bőrünk üdeségétA különböző fiatalító kozmetikai beavatkozások és arcápolók mellett azonban gyakran elfelejtkezünk arról, hogy már egy kis odafigyeléssel is sokat tehetnénk azért, hogy bőrünk üdeségét megőrizzük. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztás. Egy nap folyamán a lélegzettel, izzadás során és a vizelettel is jelentős mennyiségű –2-3 liter- folyadékot veszítünk. Különösen nyári melegben, ha a vízvesztés nagy, de az utánpótlás elmarad, a vér és a többi szövet víztartalma csökken.

    A nagyfokú vízvesztés komoly egészségi problémákat okozhat, de a folyadékpótlás elmulasztását akkor is megérzi szervezetünk, ha súlyosabb tünetek nem jelentkeznek.

    A felnőttek többsége a napot egy csésze kávéval indítja. A koffein nem csak élénkít, de az anyagcsere fokozása által vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik. A rendszeresen kávézók számára tehát még lényegesebb, hogy sok folyadékot fogyasszanak. A cukrozott üdítők sem jelentenek jó megoldást, hiszen valójában csak tovább fokozzák a szomjúságérzetet. A legjobb választást természetesen az ásványvíz jelenti, mely nem csak kiváltó szomjoltó, de a benne található összetevők segítségével az ásványi anyagok pótlásáról is gondoskodhatunk. Ha reggel mégsem ezzel szeretnénk indítani a napot, jó választás lehet egy pohár frissen facsart gyümölcslé, vagy antioxidánsokban gazdag zöldtea elfogyasztása.


    Napközben fogyasszunk ásványvizet, az ebédet pedig egy tányér levessel kezdjük. Két étkezés közt magas nedvességtartalmú gyümölcsök fogyasztásával is pótolhatjuk az elvesztett nedvességet. A nyári időszakban bőségesen válogathatunk, ízlésünknek megfelelően gyümölcssalátát, vagy turmixot is készíthetünk. A nedvesség pótlására elsősorban magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket válasszunk. Ez okból fogyasszunk rendszeresen epret, sárga-és görögdinnyét, almát, áfonyát. A zöldségek közül különösen magas víztartalmú a saláta, a sárgarépa és a spenót.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Autista zsenik: városi legenda vagy valóság?

    Férfiak, matematika, autizmus. E három fogalom látszólag nem, valójában mégis szorosan kapcsolódik egymáshoz - állítja Simon Baron-Cohen, a University of Cambridge Autizmus Kutató Központjának igazgatója a BBC internetes kiadásában. Mi a véleménye errõl egy magyar szakembernek?

    Baron-Cohen szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy amint a kivételes matematikai tehetségek felé közelítünk, az autizmus elõfordulása egyre gyakoribbá válik.

  • Pizzafûsszerrel a gyulladás ellen

    Berlin - Az oregánó nem csak pizzafûszerként állja meg a helyét - egy olyan anyagot is tartalmaz, amelynek többek közt gyulladásgátló hatása van - fedezték fel a bonni egyetem és a zürichi mûszaki fõiskola kutatói.

    Az oregánóban található béta-kariofillén (E-BCP) hatóanyagot gyulladtmancsú egerekbe fecskendezték be, mire tízbõl hét esetben a tünetek enyhültek - írta a Die Welt címû német napilap.

  • Sugárterápiát a visszatérõ prosztatarák megfékezésére!

    Chicago - A sugárterápia javítja azoknak a férfiaknak a túlélését, akiknek a mûtét után kiújul agresszív prosztatarákja - állítják amerikai kutatók.

    A prosztatarák kiújulását követõ két éven belül alkalmazott sugárterápia kétharmadával csökkentette a halálozási kockázatot azokhoz képest, akik nem kapták ezt a kiegészítõ kezelést - közölte Bruce Trock, a baltimore-i John Hopkins Egyetem munkatársa a Journal of the American Medical Association címû orvosi szaklapban megjelent tanulmányában.

  • Hatásosabb volna a sócsökkentés tárgyalással, mint adóval

    Világszerte rengeteg ember életét mentené meg az élelmiszerek sótartalmának csökkentése. Számítások szerint ezt könnyebb elérni az élelmiszeripari ágazattal való tárgyalással, mint a sós termékek megadóztatásával. A számítógépes modellkísérletrõl az Annals of Internal Medicine számolt be. A sok konyhasó fogyasztása egészségtelen, mert a túlzott nátriumbevitel emeli a vérnyomást, vizet tart vissza a szervezetben, csökkenti a verõerek rugalmasságát, ezért a szélütés, a koszorúér-betegség és a szívelégtelenség fontos kockázati tényezõje.

  • Nincs meggyõzõ eredmény a mobiltelefon és a rák kapcsolatáról

    Nem jutott meggyõzõ eredményre a mobiltelefonok és két típusú agydaganat kapcsolatáról egy nagy nemzetközi tanulmány, melyet kedden tesz közzé egy orvosi folyóirat.

    A csaknem 13 ezer, mobiltelefont használó ember bevonásával készült tanulmány nem talált kockázatnövekedést a meningióma - egy gyakori, legtöbbször jóindulatú agytumor - esetében és csupán enyhe "utalást" a glióma - egy kevésbé gyakori, ám sokszor halálos agydaganat - kockázatának emelkedésére azoknál, akik hosszú távon és hosszú ideig mobiloztak.

  • Néhány étel is segíthet csökkenteni a vérnyomást

    Néhány étel is segíthet csökkenteni a vérnyomást Azt azonban ritkábban hallhatjuk, hogy más tápanyagokkal sikeresen küzdhetünk a hipertónia ellen. A titok nyitja nemcsak a nátriumbevitel mérséklésében, hanem három másik tápanyag (a kalcium, a magnézium és a kálium) bevitelének növelésében rejlik. Igazi vérnyomáscsökkentő ételeknek tehát azokat tekinthetjük, melyek nátriumban szegények, de a háromból legalább két mikrotápanyagban gazdagok. Egy csésze fehér bab a napi kalciumszükséglet 13, a magnézium 20 és a káliumigény 24 százalékát tartalmazza.

  • A több jó koleszterin nem biztos, hogy mindig jó az egészségnek

    Az érelmeszesedés kifejlõdése ellen a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét igyekeznek az orvosok gyógyszerekkel csökkenteni, ám még nincs hatásos készítmény a "hasznos" HDL koleszterin mennyiségének növelésére. A gond az, hogy vannak emberek, akiknek a "hasznos" koleszterin sem igazán jó - derült ki az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology szakfolyóirat májusi számában megjelent tanulmányból. A koszorúerek szûkülete úgy indul, hogy zsíros anyag rakódik le a belsõ érfalon. A zsíros párnácskák fokozatosan nõnek, mind jobban beszûkítik az eret és gátolják a véráramlást.

  • A kávé alapvetõen szívbarát

    A kávérajongók számára jó hírek hangzottak el az Amerikai Szív Társaság e héten zajló San Franciscó-i éves konferenciáján. A kávézó embereknek például kisebb a kockázatuk arra, hogy rendellenes szívritmussal kerülnek kórházba. Nincs jele annak, hogy napi néhány csésze kávé növelné az atherosclerosis kockázatát, amikor érelmeszesedés miatt megvastagszanak az érfalak, és a késõbbiekben szívrohamot válthatnak ki. Sõt mi több, a kávé egyik alkotórésze csökkentheti a nõknél a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

  • Indítsuk a napot citromos vízzel!

    Indítsuk a napot citromos vízzel!Hajlamosak vagyunk napjainkat kávéval vagy teával indítani, pedig egy adag meleg citromos víz csodákat tesz szervezetünkkel. Nem is kell feltétlenül melegnek lennie, de a víz legyen tiszta, amit egy forralással tudunk a legegyszerűbben elérni. Íme néhány ok, hogy rászokj erre a reggeli itókára. A citrom tele van C-vitaminnal, ami köztudottan immunerősítő és gyulladáscsökkentő. Szaponinok is találhatóak benne, amik távol tartják az influenzát és a megfázást. És nem utolsósorban az aszkorbinsav segíti a vasfelszívódást is, aminek jelentős szerepe van az immunrendszer működésében.

  • A nagyobb születési súly nagyobb esély a szívritmuszavarra

    A születéskor nagyobb testsúlyú babák felnõttkorukban nagyobb valószínûséggel bajlódnak a leggyakoribb ritmuszavarral, a pitvari fibrillációval, mint a kisebb újszülöttek. A Circulation szaklap szerkesztõi egy dán és egy amerikai szaktekintély véleményét is kérték ennek a különös megfigyelésnek a magyarázatára, de ez egyelõre csak vitát eredményezett. A szív szabályos, ritmusos mûködését a felsõ, kisebb szívüregek, a pitvarok között elhelyezkedõ ritmusképzõ hely, a szinuszcsomó biztosítja. Innen indul ki ütemesen az inger, mely lefut a szívkamrákra és azokat összehúzódásra készteti.

  • Szklerózis multiplex és az élelmiszeripar

    A szklerózis multiplex súlyos, ideggyógyászati betegség, melynek oka még nem ismert, ezért érthetõ, hogy a szakorvosok minden úton igyekeznek a kórokozó tényezõket tisztázni. Egy nemzetközi vizsgálat során a korszerû élelmiszeripar néhány terméke gyanúba került a betegséggel kapcsolatban.

    A szklerózis multiplex fõleg a nõket támadja meg. A mozgás, a járás fokozatosan romlik, aminek oka, hogy az idegrostok borítása, szigetelése megy tönkre. A károsodás magyarázatát világszerte speciális osztályok kutatják, de egyelõre ez nem tisztázott.

  • Növényvédõszerek és gének együtt növelik a Parkinson-kór kockázatát

    Nagyobb a kockázata a Parkinson-kór felbukkanásának azoknál, akik bizonyos növényvédõszereknek voltak kitéve életük során, és meghatározott génvariánsokkal rendelkeznek. Mint az Archives of Neurology címû szakfolyóiratban megjelent közleményben írták, a DDT-hez hasonló peszticideknek kitett férfiak körében három és félszer nagyobb a Parkinson-kór elõfordulásának kockázata, ha bizonyos génváltozatokat hordoznak.

    A kutatók szerint az adott genetikai variánsokkal élõk agya nem képes olyan hatékonysággal eltávolítani a méreganyagot, mint a normál génváltozatot hordozók agya.

  • A vitamin nem véd a rák ellen

    Budapest - Világszerte sokan szednek különbözõ vitaminokat - a legtöbben C- és E-vitamint - remélve, hogy azok megelõzik a súlyos betegségeket, például a rosszindulatú daganatok megjelenését, ám úgy tûnik, hiába.

    Az Amerikai Orvosszövetség nagy tekintélyû hetilapja, a JAMA két nagy vizsgálat eredményeit közölte a minap, és ezek nem igazolták sem a vitaminok, sem a szintén szépreményû szelénium rákot megelõzõ hatását.

  • A C-vitamin a központi idegrendszer útján csökkentheti a magas vérnyomást?

    Olasz tudósok azt állítják, a C-vitamin a központi idegrendszer útján csökkentheti a magas vérnyomást.

    A vénásan adagolt C-vitamin csökkentette a szimpatikus idegrendszer aktivitását és az oxidatív stressz révén a magas vérnyomást is – mondta el a Pisai Egyetem kutatója.

    A szimpatikus idegrendszer a központi idegrendszer részeként a vegetatív funkciókat szabályozza, például a vérnyomást, így ennek túlzott aktivitása vérnyomásemelkedéshez, majd szervkárosodáshoz vezet.