2020.11.24. - Emma

Néhány egyszerű trükk allergiásoknak

Néhány egyszerű trükk allergiásoknak
Néhány egyszerű trükk allergiásoknakAz allergia népbetegség. Szemviszketés, orrfolyás, könnyek és kaparó torok, viszketés, kiütések - ismerős tünetegyüttes, amely a nemkívánatos "családtagra" az allergiára illik. Családtagról van szó, hiszen kis túlzással nincs olyan magyar család, ahol legalább egy valaki ne lenne allergiás. Mi az allergia? Az allergia nem más, mint a szervezet túlzott reakciója különféle anyagokra. Az allergia kialakulhat pollenektől, portól, penészgombától, poratkától, fémektől, ételtől, gyógyszertől és rovarok mérgeitől is.
A száraz időjárás kedvez a pollenek felszaporodásának. Júniusban jellemzően a pázsitfűfélék pollenjei és a hárs is keserítik az allergiások életét. A szakemberek azt mondják, érdemes a szezon előtt két héttel megkezdeni az antihisztamin vagy a kalcium szedését, de soha nem késő elkezdeni annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen az élet.


Bevethető trükkök
Milyen trükköket vethetünk be a pollenallergia ellen? Ügyelni kell a szellőztetésre: ha nagyon fúj a szél, az ablakok maradjanak inkább csukva. A napi hajmosás és a zárt térben szárított ruha is segíthet elkerülni a polleneket. Az sem árt, ha a legkritikusabb időszakban kerüljük a házi kedvenceket, mert a szőrükön sokféle allergén megtapadhat. A gyakori takarítás is beválhat.

A környezeti hatások elkerülése mellett táplálkozási szokásaink megváltoztatásával is segíthetünk kordában tartani az allergiás reakciókat. Érdemes rendszeresen fogyasztani tormát, fokhagymát, gyömbért, ezek segítenek tisztán tartani a légutakat, vagy petrezselymet, amely csökkenti a köhögési és tüsszentési ingert.