rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Vitaminban és ásványi anyagban gazdag táplálkozással elkerülhetőek a téli betegségek

  • Vitaminban és ásványi anyagban gazdag táplálkozással elkerülhetőek a téli betegségekAz egyik megoldás a betegségek elkerülésére, a vitaminokban és az ásványi anyagokban keresendő. A vitaminokban gazdag élelmiszereket célszerű az étkezésének részévé tenni. Ugyanis a legtöbb vitamint maga a szervezet nem képes előállítani, csak más módon, például táplálék útján tudunk folyamatos pótlásukról gondoskodni. Télen a családok étrendjében több a zsíros, nehéz étel, ezek azonban gyakran éppen a fontos ásványi anyagokban és vitaminban szegények. A kiegyensúlyozott téli táplálkozás alapjai a friss gyümölcsök és zöldségek.

    Friss zöldségek és gyümölcsök:

    Szerencsére télen is széles a választék: a banán, a narancs, a mandarin vagy az alma fontos vitaminforrások, de hiba lenne kihagyni étrendünkből a zöldségeket, salátaféléket, amelyek szintén fontos szerepet játszanak szervezetünk védelmi rendszerének működtetésében. Gyermekünk számára az egészséges növekedéshez is fontos elemeket tartalmaz.

    A tél jolly jokere: a sütőtök

    A téli csemege, a sütőtök valóságos nehéztüzérség a betegségek ellen, beta-karotin tartalma, amely a jellegzetes narancssárga színét is adja, az A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns tulajdonságú is. A sütőtök rendkívül gazdag C-vitaminban, amely segít elkerülni, illetve leküzdeni a náthás, meghűléses betegségeket. A benne lévő rostok az emésztést segítik, a kálium pedig többek között szervezetünk folyadékháztartásának szabályozását segíti. Ráadásul a gyerekek is szeretik.


    Mirelit zöldségek és gyümölcsök

    Egy körültekintő bevásárlás és a nyár gyümölcsei és zöldségei hideg téli napjainkon is főszerepet játszhatnak, mivel a modern eljárások segítségével a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is képesek megőrizni vitamin- és ásványi anyag tartalmuk nagyját, így hozzájárulhatnak a napi szükséges vitaminbevitel biztosításához. A kicsiknek így nem kell nyári kedvenceiket nélkülözniük, így örömmel juttatják szervezetükbe a fontos vitaminokat.

    Savanyúságok

    Tipikus téli étel a töltött vagy a székelykáposzta. Az ezekhez szükséges savanyú káposzta fogyasztása is ajánlott, hiszen különösen magas a C-vitamin tartalma, de mint minden esetben, itt sem érdemes túlzásba esni, hiszen számolni kell a sótartalmával, ami túlzott mennyiségben fogyasztva kedvezőtlen hatású lehet felnőttnek és gyereknek egyaránt.

    Meleg italok

    A tél kedvelt itala a tea, kávé és a meleg kakaó, egy csésze forró ital felüdülést hoz a testnek és a léleknek is. Ráadásul, ha csipkebogyó- vagy zöld teára esik a választásunk, megfelelően elkészítve, jelentős mennyiségű C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, egy pohár kakaó elfogyasztása pedig a napi kalciumbevitelhez járul hozzá.


    D-vitamin

    A napsugarak hatására keletkező D-vitaminra télen is szüksége van a szervezetnek. Napsütéshez persze sokkal könnyebben juthatunk hozzá nyáron, de ez nem jelenti azt, hogy elegendőt tartalékolhatnánk belőle télire, ezért a téli időszakban különösen fontos a vitamin pótlása a bevitt táplálék segítségével, amihez a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek is nagyban hozzájárulhatnak. A karácsonyi menü is jó apropó lehet, sok családban az ünnepi étel része a hal, azonban az év többi napján meglehetősen ritka vendég az étkező asztalon hazánkban. Pedig a tengeri halak gazdagok D-vitaminban, így már gyermekkorban fontos lenne fogyasztásuk a csontfejlődés szempontjából.

    A reggeli a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja
    Ha családunk étrendjét jól alakítjuk ki, már önmagában is komoly védettséget biztosíthatunk magunknak és csemetéinknek. Ha a napunk egy kiegyensúlyozott reggelivel kezdődik, amely élelmi rostokban, gyümölcsökben gazdag, tegyünk teljes értékű gabonapelyhet, tejet és teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt az asztalra! A reggeli az egész napunk tápanyagbevitelét meghatározza, a napi energiabevitelünk ötödét fedezi optimális esetben.

    Kerüljük az ünnepi túlevést!

    A karácsony a szeretet ünnepe, nem a féktelen zabálásé. Ha túl sokat eszünk egyszerre, ráadásul nem mozgunk, csak a fűtött szobában pihenünk, nagy terhet teszünk szervezetünkre! Ha nem is tudunk ellenállni a sok finomságnak, legalább mértékkel fogyasszunk mindenből és kerüljük a hozzáadott cukorban és sóban gazdag, zsíros ételeket, amelyek kedvezőtlenek a szív egészségére, és növelhetik az elhízás kockázatát a gyerekek esetében is.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Megtalálták az örökletes kopaszodás okát

    Amerikai kutatók megtalálták a jellemzõen férfiaknál elõforduló örökletes hajhullás okát: az érintettek fejbõrében lévõ õssejtek nem fejlõdnek tovább, ennek következményeként pedig a hajtüszõsejtek utánpótlás nélkül maradnak, a hajnövekedés abbamarad. A Pennsylvaniai Egyetem bõrgyógyásza, George Cotsarelis és csapata is meglepõdött a vizsgálat eredményén. Eredetileg arra számítottak, hogy a kopaszok hajtüszõiben kevesebb õssejt van, és emiatt nem nõ a hajuk - ezzel szemben kiderült, hogy az õssejtek száma nem is érintett, csupán a továbbfejlõdésük.

  • Dohánynövénnyel a rák ellen

    Chicago - Dohánynövénybõl készült, személyre szabott vakcina segítheti a limfómával küzdõ embereket amerikai kutatók bejelentése szerint.

    Génmódosított dohánynövényekkel termeltetik a kutatók azt a vakcinát, amellyel saját tumorsejtjeikkel szemben immunizálhatók a rákos páciensek. "Ez az elsõ eset, amikor azért termeltetnek fehérjét egy növénnyel, hogy azt emberbe injektálják" - mondta Ron Levy a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa, akinek eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences címû tudományos kiadványban jelentek meg.

  • Súlyos egészségkárosodást okozhatnak bizonyos fogyasztószerek!

    Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenõrzõ Hivatala (FDA) arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy több, mint két tucat fogyasztószerként árult terméknek olyan fel nem tüntetett összetevõi vannak, amelyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak.

    A szóban forgó termékek egyes áruházakban és az interneten kaphatók, néhány úgy hirdeti magát, hogy csak "természetes" vagy "növényi" összetevõket tartalmaz. Azonban az FDA szerint a címkén fel nem tüntetett összetevõk között van epilepszia elleni gyógyszer és feltételezett rákkeltõ anyag is.

  • Befellegzett az emberi evolúciónak?

    London - Befellegzett az emberi evolúciónak, mivel Nyugaton "hiánycikké" váltak a korosabb apák - állítja Steve Jones, a University College London (UCL) genetikaprofesszora.

    A tudós szerint - aki elméletérõl egy konferencián számolt be - a 35 év feletti apáknál nõ a valószínûsége, hogy valamilyen génmutációt adnak át gyermekeink. Mint kifejtette, a humán evolúciónak három mozgatórúgója van: a természetes kiválasztódás, a mutáció, valamint a véletlenszerû változások - olvasható a The Times címû brit napilap honlapján.

  • Így kerülhetjük el a megfázást

    Így kerülhetjük el a megfázástAz ősz a megfázás és a nátha időszaka. Ám ha megfogadunk néhány tanácsot elkerülhetjük ezeket a betegségeket. A megfelelő táplálkozással és az egészséges élettel egy erős immunrendszert kapunk, ami megvéd minket a betegségektől. Járjunk minél többet friss levegőn, mozogjunk, a lehetőségekhez képest kerüljük a stresszt, az alkohol- és dohánytermékeket, valamint aludjuk ki alaposan magunkat. Ha ezeket mind sikerül betartanunk, akkor már jó úton járunk afelé, hogy elkerüljük az őszi betegségeket.

  • Tüdõrák elleni tabletta?!

    A tüdõrák elleni tabletta esélyt jelenthet némely beteg számára

    Washington - Meglepõen eredményesnek mutatkozott némely, a tüdõrák elõrehaladott stádiumában lévõ páciensnél az Iressa nevû tabletta; legalább olyan hatékonynak bizonyult, mint a hagyományos kemoterápia - jelentették be amerikai kutatók.

    Azok a betegek, akik napi egy tablettát szedtek, ugyanannyi ideig éltek, mint azok, akik kemoterápiás infúzióban részesültek, a docetaxel hatóanyagú Taxotere készítményt kapva.

  • Teával a fogszuvasodás ellen?

    A szénsavas üdítõkben és gyümölcslevekben megtalálható, mesterségesen elõállított cukrok és savak fogszuvasodást okoznak azáltal, hogy a fogakat védõ zománcréteget károsítják.

    Van azonban egy ital, mely nem okoz ilyen problémákat, derül ki egy, az Általános Fogorvosi Akadémia által végzett felmérésbõl. Jó íze mellett, a teának sok egészséges tulajdonsága is van, többek közt magas antioxidáns tartalma, mely csökkenti a rák, szív és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

  • Allergiával a rák ellen?

    Az allergiák egy sor rákos megbetegedéstõl megvédenek. A tudományág eredményeinek eddigi legátfogóbb elemzése megmutatta, hogy az immunrendszer túlzott reakciója megvédi a daganatoktól a környezeti hatásoknak közvetlenül kitett szöveteket, mint amilyen a bõr, a tüdõ, a száj és a gége, a gyomor és a bél a méh és a méhnyak.

    A többi testrész, például a mell és a prosztata szövetének kockázatára nincs hatással az allergia - írják a New York-i Cornell Egyetem kutatói.

  • Tablettás sport, egyelõre egereknek

    New York, 2008. augusztus 2., szombat (MTI/AP) - Pihenve tartott egerek több energiát használtak fel, és jobb eredménnyel futottak, miután egy kísérleti szert kaptak - közölték amerikai kutatók a Cell címû szaklapban.

    Sokak vágya az erõfeszítés nélküli fogyás vagy erõsödés. A kaliforniai Salk Intézet és a Howard Hughes Orvosi Intézet kutatóinak jelentése szerint egérkísérletekben ez már megvalósult.

  • Megszaporodott vérfehérjéhez köthetõ a kialakulófélben lévõ Alzheimer-kór

    Egy bizonyos fehérje, a klaszterin magas szintje összefüggésben hozható a kialakulófélben lévõ Alzheimer-kórral: a felfedezés révén olyan diagnosztikai teszt fejleszthetõ ki, amely a betegség korai szakaszában történõ kimutatására lehet alkalmas - derítették ki angol kutatók.

    Az Alzheimer-kór, amely a központi idegrendszer progresszív mentális hanyatlással járó megbetegedése, az elbutulás legelterjedtebb formája - jelenleg 35 millió embert érint világszerte.

  • Bizonyos fűszerek és fűszernövények igen hatásosak bizonyos betegségekkel szemben

    Bizonyos fűszerek és fűszernövények igen hatásosak bizonyos betegségekkel szembenA fűszereket és bizonyos zöldségeket hosszú ideje használják gyógyításra, az egészségi állapot javítására. A hagyomány és a népi tapasztalatok mellett az elmúlt évtizedekben már kutatások is bizonyították a kedvező hatásokat: a fokhagymáról, a vöröshagymáról és a gyömbérről is kiderült, hogy igen pozitívan befolyásolják a megfázás és az influenza lefolyását (sőt rendszeres fogyasztásukkal megerősíthetjük az immunrendszerünket, így az még ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben). A kurkuma, illetve a chilipaprika pedig jelenleg is a kutatók figyelmének középpontjában áll.

  • Szívbetegek kerüljék a hideget!

    München - Szívinfarktus után a betegek vérében néhánynapos hideg hatására megnõ a gyulladást jelzõ fehérjék mennyisége, ami újabb szívroham veszélyére utal. Az AIRGENE európai kutatócsoport figyelmezteti a korosodó szívbetegeket, hogy hosszabb ideig ne tartózkodjanak a hidegben.
    A szívrohamok télen sokkal gyakrabban következnek be, mint nyári melegben. Ezt fõleg azzal magyarázták, hogy hideg hatására az erek összehúzódnak, a szívizom kevesebb vért kap, mint amennyire szüksége volna és valamelyik koszorúér elzáródásának következtében szívinfarktus következik be.

  • Megállítható a sejtek öregedése?

    London - Amerikai kutatóknak sikerült rábírniuk egerek májsejtjeit, hogy takarítsák ki a káros, öregedést okozó fehérjéket. Ezzel elsõ ízben sikerült egy teljes szerv öregedését megállítani - közölte a Nature Medicine brit szakfolyóirat.

    A New York-i Yeshiva Egyetem kutatói génmódosított idõsebb egerek májában érték el, hogy az öregedést okozó fehérjék nem halmozódtak fel, ezáltal a teljes szerv úgy mûködött, mint a fiatal egereké.

  • Egészségesnek hitt ételek

    Egészségesnek hitt ételekVannak olyan ételek, amelyekről korábban azt gondoltuk/hittük, hogy egészségesek, de ma már tudjuk, hogy mégsem teljesen így van ez: ilyen például a gyümölcsjoghurt vagy a narancslé. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: Sajnos nem mindig olyan egészséges, mint amilyennek hisszük. A gabonát az őrlés során magas hőhatásnak teszik ki, ami miatt sok ásványi anyag és vitamin eltűnik belőle, a kenyérhez pedig gyakran nagyon sok extra összetevőt adnak, hogy tartósabb legyen, és tovább friss maradjon.