rss
  • Vitaminban és ásványi anyagban gazdag táplálkozással elkerülhetőek a téli betegségek

  • Vitaminban és ásványi anyagban gazdag táplálkozással elkerülhetőek a téli betegségekAz egyik megoldás a betegségek elkerülésére, a vitaminokban és az ásványi anyagokban keresendő. A vitaminokban gazdag élelmiszereket célszerű az étkezésének részévé tenni. Ugyanis a legtöbb vitamint maga a szervezet nem képes előállítani, csak más módon, például táplálék útján tudunk folyamatos pótlásukról gondoskodni. Télen a családok étrendjében több a zsíros, nehéz étel, ezek azonban gyakran éppen a fontos ásványi anyagokban és vitaminban szegények. A kiegyensúlyozott téli táplálkozás alapjai a friss gyümölcsök és zöldségek.

    Friss zöldségek és gyümölcsök:

    Szerencsére télen is széles a választék: a banán, a narancs, a mandarin vagy az alma fontos vitaminforrások, de hiba lenne kihagyni étrendünkből a zöldségeket, salátaféléket, amelyek szintén fontos szerepet játszanak szervezetünk védelmi rendszerének működtetésében. Gyermekünk számára az egészséges növekedéshez is fontos elemeket tartalmaz.

    A tél jolly jokere: a sütőtök

    A téli csemege, a sütőtök valóságos nehéztüzérség a betegségek ellen, beta-karotin tartalma, amely a jellegzetes narancssárga színét is adja, az A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns tulajdonságú is. A sütőtök rendkívül gazdag C-vitaminban, amely segít elkerülni, illetve leküzdeni a náthás, meghűléses betegségeket. A benne lévő rostok az emésztést segítik, a kálium pedig többek között szervezetünk folyadékháztartásának szabályozását segíti. Ráadásul a gyerekek is szeretik.


    Mirelit zöldségek és gyümölcsök

    Egy körültekintő bevásárlás és a nyár gyümölcsei és zöldségei hideg téli napjainkon is főszerepet játszhatnak, mivel a modern eljárások segítségével a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is képesek megőrizni vitamin- és ásványi anyag tartalmuk nagyját, így hozzájárulhatnak a napi szükséges vitaminbevitel biztosításához. A kicsiknek így nem kell nyári kedvenceiket nélkülözniük, így örömmel juttatják szervezetükbe a fontos vitaminokat.

    Savanyúságok

    Tipikus téli étel a töltött vagy a székelykáposzta. Az ezekhez szükséges savanyú káposzta fogyasztása is ajánlott, hiszen különösen magas a C-vitamin tartalma, de mint minden esetben, itt sem érdemes túlzásba esni, hiszen számolni kell a sótartalmával, ami túlzott mennyiségben fogyasztva kedvezőtlen hatású lehet felnőttnek és gyereknek egyaránt.

    Meleg italok

    A tél kedvelt itala a tea, kávé és a meleg kakaó, egy csésze forró ital felüdülést hoz a testnek és a léleknek is. Ráadásul, ha csipkebogyó- vagy zöld teára esik a választásunk, megfelelően elkészítve, jelentős mennyiségű C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, egy pohár kakaó elfogyasztása pedig a napi kalciumbevitelhez járul hozzá.


    D-vitamin

    A napsugarak hatására keletkező D-vitaminra télen is szüksége van a szervezetnek. Napsütéshez persze sokkal könnyebben juthatunk hozzá nyáron, de ez nem jelenti azt, hogy elegendőt tartalékolhatnánk belőle télire, ezért a téli időszakban különösen fontos a vitamin pótlása a bevitt táplálék segítségével, amihez a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek is nagyban hozzájárulhatnak. A karácsonyi menü is jó apropó lehet, sok családban az ünnepi étel része a hal, azonban az év többi napján meglehetősen ritka vendég az étkező asztalon hazánkban. Pedig a tengeri halak gazdagok D-vitaminban, így már gyermekkorban fontos lenne fogyasztásuk a csontfejlődés szempontjából.

    A reggeli a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja
    Ha családunk étrendjét jól alakítjuk ki, már önmagában is komoly védettséget biztosíthatunk magunknak és csemetéinknek. Ha a napunk egy kiegyensúlyozott reggelivel kezdődik, amely élelmi rostokban, gyümölcsökben gazdag, tegyünk teljes értékű gabonapelyhet, tejet és teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt az asztalra! A reggeli az egész napunk tápanyagbevitelét meghatározza, a napi energiabevitelünk ötödét fedezi optimális esetben.

    Kerüljük az ünnepi túlevést!

    A karácsony a szeretet ünnepe, nem a féktelen zabálásé. Ha túl sokat eszünk egyszerre, ráadásul nem mozgunk, csak a fűtött szobában pihenünk, nagy terhet teszünk szervezetünkre! Ha nem is tudunk ellenállni a sok finomságnak, legalább mértékkel fogyasszunk mindenből és kerüljük a hozzáadott cukorban és sóban gazdag, zsíros ételeket, amelyek kedvezőtlenek a szív egészségére, és növelhetik az elhízás kockázatát a gyerekek esetében is.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Feltalálták az elektronikus tablettát

    Berlin - Negyven éve álmodnak a gyógyszerészek egy olyan tablettáról, amely hatóanyagai irányítottan érnek célba a szervezetben. Az ötlet a hatvanas években született, a technológia azonban eddig nem érett meg hozzá. A németországi offenburgi fõiskola kutatói most azon dolgoznak, hogy az ötletbõl valóság legyen - feltalálták az elektronikus tablettát.

    "Az útnak csak a harmadánál járunk, így még messze járunk a tömegtermeléstõl" - mondta Dirk Jansen, az offenburgi fõiskola Alkalmazott Kutatási Intézetének vezetõje.

  • Cementtel gyógyítják a törött csigolyát

    Brüsszel - Egy új módszer tettek általánossá Belgiumban a csigolyatörések kezelésére: két "hétköznapi" eszköz, felfújható ballon és cement használatával orvosolják a betegséget.

    Az életkor elõrehaladtával óhatatlanul nõ a csontok szerkezetét gyengítõ, s így a törések gyakoriságát növelõ betegség, a csontritkulás esélye. 50 év felett minden negyedik nõ és minden nyolcadik férfi szenved ettõl a betegségtõl. Mint egy belga szakorvos a Le Soir címû brüsszeli lapban elmondta, az oszteoporózis esetében a leggyakrabban a csigolyák törnek - s ráadásul ezeket az eseteket gyakran nem is diagnosztizálják, egyszerû hátfájásnak tudják be.

  • Allergiás reakciót válthat ki az állandó mobiltelefon használat

    Allergiás reakciót válthat ki a mobiltelefonokban található nikkel azoknál, akik szinte megállás nélkül csevegnek a fülükre szorított apró készüléken - figyelmeztettek szakemberek az Amerikai Allergiás, Asztmás és Immunológiai megbetegedések Kollégiumának (ACAAI) éves találkozóján. Az allergiát a legváratlanabb dolgok, így a mobiltelefonban található nikkel, az ékszerek, a kozmetikumok, a piercingek és a tetoválások is kiválthatják. "A kézi telefonok fokozott használata miatt egyre hosszabb ideig vagyunk kitéve a készülékben lévõ nikkelnek" - mondta az ACAAI tagja.

  • Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a csontritkulás

    Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a csontritkulásA csontritkulás, vagy más néven oszteoporózis a csonttömeg és a csontban található mésztartalom csökkenését jelölő folyamat, amely a csontok gyengülésével és fokozott törékenységével jár. A csontszövet állománya az idő előrehaladtával változik: egészen 25-30 éves korig gyarapszik, majd szépen lassan csökkenni kezd, tömege folyamatosan fogy és gyengül. Ebből kifolyólag az idősebb korosztály számít igazán veszélyeztetettnek, azon belül is a nők, mivel a menopauzát követően az ösztrogénhiány miatt gyorsabb ütemben csökken a csonttömeg.

  • Egészségesnek hitt ételek

    Egészségesnek hitt ételekVannak olyan ételek, amelyekről korábban azt gondoltuk/hittük, hogy egészségesek, de ma már tudjuk, hogy mégsem teljesen így van ez: ilyen például a gyümölcsjoghurt vagy a narancslé. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: Sajnos nem mindig olyan egészséges, mint amilyennek hisszük. A gabonát az őrlés során magas hőhatásnak teszik ki, ami miatt sok ásványi anyag és vitamin eltűnik belőle, a kenyérhez pedig gyakran nagyon sok extra összetevőt adnak, hogy tartósabb legyen, és tovább friss maradjon.

  • Kopaszodás mizéria

    A férfiak jórészének megkeseríti az életét, amikor hajkoronájuk megállíthatatlanul hullásnak indul, kinek jobban, kinek kevésbé, kinek hamarabb, kinek késõbb, de a legtöbb férfi életében valamikor beindul az egyre magasodó homlok, vagy a fejtetõ fedetlenné válásának folyamata. A kopaszodás leggyakoribb okozója a hormonokban és magában az emberben hordozott genetikai tényezõkben kereshetõ, ám számos egyéb oka is lehet.

  • Gén okozza a megcsalást?

    A sírig tartó hûség nem mindenkinek van ínyére, sokan csalják meg párjukat akár annak ellenére is, hogy szeretik.

    Az amerikai Binghampon Egyetem kutatói úgy gondolják, megtalálták a választ arra, mi késztet embereket a félrelépésre. A tanulmány szerint génjeinkbe van kódolva, hogy mennyire leszünk hûségesek párunkhoz. A tudósok megállapították, hogy a szexuális magatartás egy DRD4 nevû génhez köthetõ, pontosabban annak változataihoz.

  • A Viagra és a görögdinnye hasonló hatása

    Mi az a citrullin? Gondoltuk volna, hogy a nyári idõszak egyik kedvelt eledele, a görögdinnye a viagrához hasonló hatást válthat ki.

    A dinnye egyik összetevõje, az ún. citrullin a viagrához hasonló hatást válthat ki, mivel elõsegíti egy olyan vegyület termelõdését, amely ellazítja az ereket.

    Mintegy 1,2 liter folyadéknak megfelelõ dinnyét kellene enni ahhoz, hogy a szervezetben elegendõ citrullin legyen az arginin szintjének emeléséhez.

  • Tudatos bőrápolás: mentsd a bőröd!

    Tudatos bőrápolás: mentsd a bőröd!Rosszul választ hidratálókrémet, arcápolót a nők többsége, sokan nem is ússzák meg ép bőrrel: akár ronthatunk is bőrünk állapotán. Ezért sem a legjobb ötlet arckrémet ajándékozni, és ha kapunk – például karácsonykor - ne kenjük gondolkodás nélkül magunkra. Legtöbben a reklámok hatására és ismerősök ajánlására vásárolnak arckrémet. Ha szerencséjük van, beválik. Többnyire azonban az ellenkezője történik. Ha nem a megfelelő terméket vagy nem a megfelelő területen alkalmazzuk, csak rontunk a helyzeten– emiatt gyakran végzik a fürdőszobaszekrény mélyén a többi porosodó készítmény mellett.

  • A futás a hosszú élet titka?

    Fussunk az életért!

    Washington - Egy futóklub középkorú tagjainak húsz éven át tartó követéses vizsgálata azt mutatja, hogy a futás számos idõskori betegség kockázatát csökkenti - közlik tanulmányukban kaliforniai kutatók.

    A futás csökkentette a szívinfarktus, a rák és a neurológiai megbetegedések elõfordulási arányát is - írja Eliza Chakravarty és kutatócsoportja az Archives of Internal Medicine címû szakfolyóirat hétfõi számában.

  • A korábbi évszázadok horrorisztikus sebészetére világít rá egy XVIII. századi kézikönyv

    Kontraszt a durva régmúlt és modern ma között...

    London - Egy háromszáz éves sebészeti kézikönyvbõl ismerhetõ meg, hogy milyen horrorisztikus élményben volt része a pácienseknek a korábbi évszázadokban az érzéstelenítés felfedezése elõtt.

    A sebészeti mûtéttanról szóló értekezés 1712-ben látott napvilágot, a zsebkönyv szerzõje Joseph Charriere francia orvos volt - olvasható a Live Science hírei között.

  • A terhesség alatti vércukorszint függ a cukorbetegség típusától

    Az elsõ tanulmány, melynek során folyamatos ellenõrzés alatt tartották a várandós betegek vércukorszintjét, kimutatta, hogy az 1-es ill. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedõ kismamák vércukorszintje jelentõsen eltér. Bizonyos szempontból a két csoport között nem mutatkozott eltérés. A terhesség kritikus korai szakaszában a vizsgált kismamák mindegyikének csak a napi 12 órás megfigyelés felében volt normális a vércukorszintje, ami meglehetõsen ijesztõ adat, közölte a Diabetes Care novemberi száma.

  • Az örök kérdés: mellrákot okoz-e a melltartó?

    Az örök kérdés: mellrákot okoz-e a melltartó?A médiában időről-időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. Száz éve Franciaországban találták fel a melltartót. A női emancipációért való küzdelem részeként a melltartó a felszabadulás egyik jelképévé vált. A ’70-es években pedig sokan megszabadultak e fehérnemű jelentette kötöttségektől is. Körülbelül ebben az időben jelentek meg az első hírek a melltartó rákkeltő hatásáról.

  • A B-vitamin idõseknél jelentõsen lassította az agyzsugorodást

    A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok felére csökkenthetik a memóriaproblémákkal élõ idõs embereknél az agyzsugorodás arányát, és lassíthatják elbutulásukat - közölték szerdán brit kutatók.

    Az Oxfordi Egyetem munkatársai szerint két évig tartó klinikai vizsgálatuk az eddigi legnagyobb, amely a B-vitaminok hatását tanulmányozta az enyhe kognitív zavarok esetében, amelyek az Alzheimer-kór, valamint a demencia más formáinak fõ kockázati tényezõi.