2020.12.02. - Melinda, Vivien

Az articsóka nemcsak finom, de az emésztési problémákon is segít

Az articsóka nemcsak finom, de az emésztési problémákon is segít
Az articsóka nemcsak finom, de az emésztési problémákon is segítA mediterrán területekről származó növényt már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, fogyasztották, és gyógynövényként alkalmazták. Az articsóka a gazdagság és a jólét jelének számított, az ünnepségeken és lakomákon kulináris különlegességként szolgálták fel. A 15. században az angol és francia nemesség körében ínyencségnek számított, s emésztést könnyítő hatását már régen is ismerték. Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, ami jótékonyan hat az epeműködésre, elősegíti az epeváladék kiválasztását, ezáltal a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetők lesznek.
Serkenti a máj epetermelését, segíti az epehólyag és az epeutak összehúzódását, így az articsóka-kivonat javallott krónikus epehólyag-gyulladásra, és az epehólyag rendszertelen összehúzódásának kezelésére.

Mivel az epének a zsíremésztésben van szerepe, ezért csökkenti a vérben lévő zsírsavak szintjét, vagyis a vér koleszterin- és trigliceridszintjét. Az articsóka antioxidáns-tartalma magas, kiválóan segíti a májat a méregtelenítés folyamatában. A cinarin májvédő funkciója régóta ismert, segíti a méreganyagoktól sérült májsejtek regenerálódását.

Az utóbbi években az articsóka-kivonat hatását tudományos módszerekkel, klinikai vizsgálatokkal igazolták. Bebizonyították, hogy kitűnően csökkenti az emésztési panaszokat, különösen azokat, amelyek az elégtelen epetermelődés következtében alakulnak ki. Az articsóka-kivonat gyakorlatilag úgy hat, mint egy aperitif: javítja az emésztést, és csökkenti a felfúvódást.


Az articsóka másik jelentős hatóanyaga az inulin, ami olyan vízben oldódó, nagyméretű növényi rost, melyet az emberi szervezet nem képes megemészteni. Ezáltal a bélben sértetlen marad, s tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, illetve gátolja a kártékony baktériumok megtapadását a bélben. Az inulin természetes cukorpótló, lebontásához nem szükséges inzulin, így az articsóka nem növeli a vércukorszintet, és segíti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzését. A zsírok lebontásában és az ásványi anyagok hatékony felszívódásában is szerepe van az inulinnak. Továbbá a cukoranyagcsere és a bél pH értékének szabályozása mellett még a szív- és érrendszeri betegségekre is jótékonyan hat.

Az articsóka magas sav-, káliumsó- és flavonoid-tartalma miatt vízhajtó hatású, és fokozza a só kiürülését.

Egyrészt a tejelválasztást csökkentő tulajdonsága miatt szoptatós anyukáknak, másrészt pedig epe- és veseköves betegeknek ugyan nem ajánlott, de az articsóka-kivonat kedvező hatásait kipróbálhatják cukorbetegek, diétázók, gyomor- és bélproblémákkal, valamint magas koleszterinszinttel küzdők is. Javasolt továbbá epehólyagbántalmakra, vérnyomás csökkentésére és az érelmeszesedés kezelésére.