Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Előszeretettel fogyasztunk időnként koffeinmentes kávét, amelynek megnevezése kissé félrevezető, hiszen a teljesen koffeinmentes kávé előállítása technikailag nem kivitelezhető, mindig marad valamennyi az élénkítő hatású anyagból. Nem szabad elfelejteni, hogy egy egyszeri, 250 milligrammos koffeinadag 3-4 óráig is hatással van a vérnyomásra.
A kávé növeli a kognitív teljesítményt, a pulzusszámra és a vérnyomásra gyakorolt nyilvánvaló hatás mellett, gyomrunkra is hatással van, ám ennek semmi köze a koffeintartalomhoz. A gyomrot érő irritáció mértéke attól függ, hogy a pörkölés során a kávéfajtában mennyi sav, valamint mennyi oldott keserű- és sárgaanyag marad. A klasszikus eszpresszó gyomorkímélő, hiszen a kávébab-szemeket erősebben és tovább pörkölik, s így a savak és egyéb irritációt kiváltó anyagok nagyobb mértékben távoznak. Emellett a kávéfőzés során szabályozhatjuk, mennyi kávét használunk fel és ezzel is kímélhetjük gyomrunkat.