2024.04.19. - Emma

A bõr szépsége nemcsak a genetikán múlik

A bõr szépsége nemcsak a genetikán múlik
Bõrünk szépsége nemcsak a genetikán múlik. Az elfogyasztott ételek minõsége és mennyisége is nagyban befolyásolja állapotát. Az ünnepek alatti zsírosabb étkezés sajnos megviselheti bõrünk szépségét, lássuk, mit tehetünk!

Bõrünk szépségéért sok mindent tehetünk, de talán az egészséges táplálkozással érhetjük el a legnagyobb sikereket. Ugyanis az ételeinkkel elfogyasztott vitaminok és ásványi anyagok, nagyban építik szervezetünket, így bõrünket is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A téli idõszak ráadásul több szempontból is nehezíti a dolgunkat, hiszen a hideg, száraz idõjárás miatt bõrünk nagyobb odafigyelést igényel, a kevesebb napfény miatt kevesebb tápláló D-vitamin jut szervezetünkbe, illetve a friss termések szûkebb elérhetõsége miatt ügyelni kell a megfelelõ vitaminpótlásra is.

A zsírosabb, nehezebb ételek nagyobb mennyiségben való fogyasztására sem szabad megfeledkeznünk, fõként a karácsonyi ünnepek alatt, ugyanis ezek is rossz hatással lehetnek bõrünk épségére, szépségére. A pattanások, mitesszereknek, a zsírosabb bõrnek az ilyenfajta ételek kiváló táptalajt adnak.

Bõrápolás belülrõl

Ha a fentiek közül bármelyik bõrproblémával is találkozunk, a legjobb megoldás ilyenkor szervezetünk tehermentesítése a nehéz, illetve a problémát kiváltó alapanyagoktól, valamint a vitaminraktárak feltöltése, és a rostban gazdag táplálkozás, mely segíti a méregtelenítést. Az antioxidánsban gazdag zöldségek, gyümölcsök ilyenkor is jó szolgálatot tehetnek, hiszen fontos szerepük van a bõr és a sejtek öregedésének megakadályozásában, valamint a ráncok kialakulásának megelõzésében is.

Kifejezetten ajánlott alapanyagok: mindenféle zöld színû étel, azaz brokkoli, rukkola, salátafélék, káposzta, zöldbab, az avokádó, a vörös színû ételek, így a cékla, a vöröskáposzta, a lilahagyma. A gyümölcsök közül fogyasszunk vörös szõlõt, almát és birsalmát, illetve a gabonafélék is kiváló alapanyagok, így a köles, a barna rizs, a zab, illetve a hajdina is. A köles és a barna rizs segít méregteleníteni a szervezetet, és szépíti a bõrt, a zab csökkenti a gyulladásos eredetû problémákat, a hajdina pedig segít a bõr öregedésének megelõzésében.


Bõrápolás kívülrõl

Ha a belsõ ápolással megvoltunk, kívülrõl is érdemes bõrünket regenerálni. Az imént említett gabonákból és gabonapelyhekbõl kiváló pakolások készíthetõk. Keverjük a választott gabonát egy kevés natúr joghurttal és élesztõvel össze, majd vigyük fel bõrünkre. Ha megszáradt, alaposan dörzsöljük le. Ezzel a bõrünk megújul, hiszen az elhalt hámréteget eltávolítjuk róla.

A különbözõ gyümölcspakolások is kiválóak lehetnek, melyekhez az egyik legjobb szezonális alapanyagok az alma. Pürésítsük le, és vigyük fel a bõrünkre, majd mossuk le. A hatás fokozása érdekében bármilyen gabonával összekeverve is alkalmazhatjuk.