2020.12.05. - Vilma

Tengeri szivacs az emlõrák ellen

Tengeri szivacs az emlõrák ellen
Az Egyesült Államokban forgalomba kerülhet egy új gyógyszer, melynek hatóanyagát egy tengeri szivacsban fedezték fel, és egy nagy vizsgálat tanúsága szerint jelentõsen javítja az emlõrákban szenvedõ nõk túlélési esélyét.

Az amerikai statisztikák szerint a rosszindulatú daganatok okozta halálozás második helyén a nõk körében az emlõrák áll. Az Amerikai Rákkutató Intézet számításai szerint idén elõreláthatólag 207 090 nõnél fedezik fel ezt a rosszindulatú daganatot és 39 840 a betegség miatt hal meg.
A komplex gyógyszeres, besugárzásos és sebészeti kezelés jelentõsen megváltoztatta az ilyen betegek életkilátásait, de betegek és orvosok egyaránt további eredményeket várnak. Japán kutatók fedezték fel az egyik tengeri szivacs, a Halichondria okadai testében azt a kémiai vegyületet, mely emberben is hatásosnak bizonyult: gátolta a rosszindulatú daganatos sejtek növekedését.

Az eribulin mesilát nevû anyagot sikerült szintetikusan is elõállítani, és ez a most forgalomba kerülõ injekció hatóanyaga. Az új kezelés használatának engedélye egyelõre csak olyan esetekre szól, ahol a kimutatott emlõrákot már kétféle gyógyszerrel kezelték, de a rosszindulatú folyamatot nem sikerült megállítani.

Az új készítmény hatását egy megfelelõen ellenõrzött vizsgálatban tanulmányozták. Ezek a nõk valamennyien a betegség késõi szakában voltak: az emlõrák kétféle kezelés után is már áttéteket adott testük különbözõ részeibe. A kutatók itt csupán azt vizsgálhatták, hogy az új gyógyszer milyen mértékben tudja a betegek életét meghosszabbítani.

Ilyenkor a kutatók az új, reményt keltõ gyógyszer hatását soha nem hatóanyagot egyáltalán nem tartalmazó, placébó készítményhez hasonlítják, hanem a kontroll csoport tagjait a kezelõorvos által kiválasztott, eddigi legjobb szerrel kezelik.

A súlyos betegek életét az új készítmény sem tudta megmenteni, de azok lényegesen tovább éltek, mint akik az eddigi legjobb terápiát kapták, több idejük volt elrendezni mindazt, amit még fontosnak éreztek. "Ez az új kezelési módszer egyértelmûen megnyújtja a túlélést, és ez lényeges lehetõséget jelent a betegek számára" - összegezte Richard Pazdur, az élelmiszerek és gyógyszerek engedélyezésével-ellenõrzésével foglalkozó hivatal, az FDA Onkológiai Központjának igazgatója.