2020.11.26. - Virág

Egy fehérje lehet a kulcs a bélbetegségek gyógyításához

Egy fehérje lehet a kulcs a bélbetegségek gyógyításához
Gyógyszerek vagy megfelelõ étrend elõsegítheti egy olyan fehérje termelõdését, amely helyreállítja a szervezet természetes védekezõképességét az emésztõrendszeri fertõzésekkel szemben, ezzel új kezelési lehetõséget kínál a ma még gyógyíthatatlan bélbetegségekre, például a Crohn-betegségre - közölték európai kutatók. A franciaországi Lille-ben található Pasteur Intézet munkatársainak vezetésével zajlott az a kutatás, amelyben megállapították, hogy a PPAR-gamma jelû fehérje alacsony szintje csökkenti a páciensek védekezõképességét az emésztõrendszeri fertõzésekkel szemben.
A PPAR-gamma fehérje szabályozza azt a védelmet, amelynek eredményeként az emésztõrendszerben elpusztulnak a káros baktériumok, így a fehérje termelõdésének elõsegítése védhet a bélbetegségek ellen.

Mathias Charmaillard kutatásvezetõ elmondta, hogy a más betegségekre már alkalmazott szerek, melyek a PPAR-gamma aktiválásába avatkoznak bele, a Crohn-betegségnél is hatékonyak lehetnek. Ilyen a roziglitazon és a pioglitazon nevû hatóanyag, melyeket a diabétesz kezelésére használnak.

Az európai kutatócsoport - melynek munkáját az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS közölte - génmódosítással olyan egereket hozott létre, amelyeknél alacsony volt a PPAR-gamma fehérje szintje. Megállapították, hogy a kísérleti állatok kevésbé voltak képesek megküzdeni a vastagbél bakteriális fertõzéseivel.

A Crohn-betegséggel diagnosztizált emberek vastagbelébõl vett minták elemzése is azt mutatta, hogy kisebb koncentrációban vannak benne jelen a PPAR-gamma fehérje által szabályozott, mikrobák elleni anyagok.

Charmaillard elmondta, hogy a konjugált linolsavat (CLA) tartalmazó élelmiszerek is növelhetik a PPAR-gamma fehérje aktivitását, enyhítik a vastagbélgyulladást és az ezzel összefüggõ rákok ellen is hatásosak. Konjugált linolsavakat elsõsorban a tej és a tejtermékek, valamint a hús és a tojás tartalmaz.

Mint Charmaillard hangsúlyozta, a Crohn-betegség esetében a megelõzés lenne igazán hatékony, ám ehhez még sok kutatásra van szükség.