
Mathias Charmaillard kutatásvezetõ elmondta, hogy a más betegségekre már alkalmazott szerek, melyek a PPAR-gamma aktiválásába avatkoznak bele, a Crohn-betegségnél is hatékonyak lehetnek. Ilyen a roziglitazon és a pioglitazon nevû hatóanyag, melyeket a diabétesz kezelésére használnak.
Az európai kutatócsoport - melynek munkáját az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS közölte - génmódosítással olyan egereket hozott létre, amelyeknél alacsony volt a PPAR-gamma fehérje szintje. Megállapították, hogy a kísérleti állatok kevésbé voltak képesek megküzdeni a vastagbél bakteriális fertõzéseivel.
A Crohn-betegséggel diagnosztizált emberek vastagbelébõl vett minták elemzése is azt mutatta, hogy kisebb koncentrációban vannak benne jelen a PPAR-gamma fehérje által szabályozott, mikrobák elleni anyagok.
Charmaillard elmondta, hogy a konjugált linolsavat (CLA) tartalmazó élelmiszerek is növelhetik a PPAR-gamma fehérje aktivitását, enyhítik a vastagbélgyulladást és az ezzel összefüggõ rákok ellen is hatásosak. Konjugált linolsavakat elsõsorban a tej és a tejtermékek, valamint a hús és a tojás tartalmaz.
Mint Charmaillard hangsúlyozta, a Crohn-betegség esetében a megelõzés lenne igazán hatékony, ám ehhez még sok kutatásra van szükség.