2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A mediterrán étrendhez hasonlóan szívbarát az alacsony zsírtartalmú is

A mediterrán étrendhez hasonlóan szívbarát az alacsony zsírtartalmú is
New York - Szívinfarktus után akár az alacsony zsírtartalmú, akár a mediterrán diéta jelentõs általános és kardiovaszkuláris egészségügyi elõnyökkel jár - állapították meg amerikai kutatók kis mintán végzett felmérésükben.

A kétféle étrend hasonló mennyiségben tartalmaz fehérjét, szénhidrátokat, koleszterint és telített zsírsavakat, ám a mediterrán diéta nagyobb mennyiségben tartalmazza az egészséges, telítetlen zsírokat, különösen a halakban megtalálható omega-3 zsírsavat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Azoknál a pácienseknél, akik a szívinfarktusuk után négy évig a két étrend valamelyikén éltek, lényegesen kisebb volt a késõbbi kardiovaszkuláris problémák kockázata - közölte Katherine R. Tuttle a The American Journal of Cardiology címû egészségügyi szaklap júniusi számában megjelent tanulmányában.

A kutatócsoport férfiakat és nõket vizsgált, akik az elsõ szívinfarktusukat követõ hat héten belül csatlakoztak a programhoz. 50 páciens az alacsony zsírtartalmú diétát, 51 pedig a mediterrán étrendet követte, és egyéni tanácsadásban vett részt 24 hónapig. A felmérésbe bevontak 101 kontrollszemélyt is, akikre nem vonatkoztak étrendi elõírások.

Négy év elteltével összehasonlították az egyes csoportok egészségügyi adatait, és azt találták, hogy a kétféle diéta szerint étkezõk egymáshoz hasonló arányban, ám a nem diétázókhoz képest mintegy 70 százalékkal kisebb gyakorisággal szenvedtek el újabb szív- és érrendszeri eseményt vagy haláloztak el.