rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Új vírus - Az új vírus nem is annyira új

  • A H1N1-vírus sok tekintetben új az emberiségnek, ám az egyik kulcstulajdonságában a legközelebbi rokona az 1918-as pandémiás vírus - jelentették be amerikai kutatók.

    Megállapításaik hatékonyabb vakcinák tervezéséhez vezethetnek, valamint magyarázatot adhatnak arra, miért kímélte az újinfluenza az idõsebbeket. Mint Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertõzõ Betegségek Országos Intézetének (NIAID) igazgatója elmondta, váratlan hasonlóságokat tárt fel egy tanulmány a két, pandémiát okozó influenzavírus-törzs között.

    Két tanulmány mutatta ki, hogy a vírusok hemagglutinin nevû része, amely a H1N1-bõl a H jelzés (a burok egyik antigénje), és amelyet arra használ a vírus, hogy megfertõzze a sejteket, nagyon hasonló a két pandémiás törzsben.

    Az egyik tanulmányban, melyet a Science Translational Medicine címû tudományos folyóiratban közöltek, a NIAID munkatársai az 1918-as vírus felhasználásával készült vakcinával oltották be a kísérleti egereket. Miután ezeket az állatokat megfertõzték a H1N1 új vírusával, a vakcinált rágcsálók túlélték, ám a védelem nélküliek közül sok elpusztult.

    A folyamat fordítva is mûködött, a 2009-es H1N1 vírus felhasználásával készült vakcinával immunizált egereket az 1918-as törzzsel fertõzve meg, a védett kísérleti állatok életben maradtak. A kutatókat meglepte a vakcinákra adott keresztvédettség.

    Az influenzavírusok folyamatosan változnak, ezért a teljes védettséghez az embereket minden évben frissen összeállított formulával kell beoltani. Az új eredmények abban is segíthetnek, hogy létrehozhassanak a késõbbiekben egy univerzális vakcinát, amely valamennyi vírustörzs ellen véd.

    A másik tanulmány a Science tudományos magazinban jelent meg. Ebben a kutatásban Ian Wilson, a kaliforniai Scripps Research Institute munkatársa csoportjával kristályosította az 1918-as és a 2009-es H1N1 vírusok hemagglutinin részét, hogy felvételeket készíthessenek e fehérjék szerkezetérõl.

    "A 2009-es vírus egyes részei figyelemre méltó módon hasonlítanak a XX. század elején elterjedt emberi H1N1 vírusokhoz" - mondta el Wilson.

    1957-ig az 1918-as pandémiás vírus leszármazottai keringtek. Abban az évben helyettesítette õket egy új vírus, melynek jele H2N2, mert H és N részének szerkezete is más volt.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Megállítható a sejtek öregedése?

    London - Amerikai kutatóknak sikerült rábírniuk egerek májsejtjeit, hogy takarítsák ki a káros, öregedést okozó fehérjéket. Ezzel elsõ ízben sikerült egy teljes szerv öregedését megállítani - közölte a Nature Medicine brit szakfolyóirat.

    A New York-i Yeshiva Egyetem kutatói génmódosított idõsebb egerek májában érték el, hogy az öregedést okozó fehérjék nem halmozódtak fel, ezáltal a teljes szerv úgy mûködött, mint a fiatal egereké.

  • Kopaszodás mizéria

    A férfiak jórészének megkeseríti az életét, amikor hajkoronájuk megállíthatatlanul hullásnak indul, kinek jobban, kinek kevésbé, kinek hamarabb, kinek késõbb, de a legtöbb férfi életében valamikor beindul az egyre magasodó homlok, vagy a fejtetõ fedetlenné válásának folyamata. A kopaszodás leggyakoribb okozója a hormonokban és magában az emberben hordozott genetikai tényezõkben kereshetõ, ám számos egyéb oka is lehet.

  • Bizonyos ételek segítenek csökkenteni a stresszt

    Bizonyos ételek segítenek csökkenteni a stressztStresszes időszakaiban hajlamos az ember gyorsételeken, és futtában bekapott magas kalóriatartalmú nassokon tengődni, pedig pont ilyenkor lenne szüksége szervezetünknek egy kis plusztámogatásra. A megfelelő ételekkel nemcsak az életünkben pillanatnyilag jelentkező feszültséggel birkózunk meg könnyebben, de a stressz hosszútávú hatásait is minimalizálhatjuk, hogy később, nyugodtabb időkben ne a "romokat kelljen takarítanunk". Stresszoldó ételek: a banán, a spenót és brokkoli, a csonthéjas magvak, a hal, a citrusfélék és a magnézium tartalmú étrend-kiegészítők.

  • Új, jótékony baktériumfajt fedeztek fel az emberi szájban

    Újabb, eddig ismeretlen baktériumfajt fedeztek fel angol kutatókvaz emberi szájban. Ez talán segíthet a fogszuvasodás és fogínygyulladás tanulmányozásában, jobb kezelési módszerek fejlesztésében.

    Az egészséges ember szájában is számtalan mikroorganizmus él, vírusok, gombák és baktériumok egyaránt. "A baktériumok száma a legnagyobb: 100 millió egy milliliter nyálban, és hatszáznál több faj található a szájban" - mondta William Wade kutatásvezetõ, a londoni King's College munkatársa.

  • Teával a fogszuvasodás ellen?

    A szénsavas üdítõkben és gyümölcslevekben megtalálható, mesterségesen elõállított cukrok és savak fogszuvasodást okoznak azáltal, hogy a fogakat védõ zománcréteget károsítják.

    Van azonban egy ital, mely nem okoz ilyen problémákat, derül ki egy, az Általános Fogorvosi Akadémia által végzett felmérésbõl. Jó íze mellett, a teának sok egészséges tulajdonsága is van, többek közt magas antioxidáns tartalma, mely csökkenti a rák, szív és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

  • A nagy lelki feszültséggel járó munka szívrohamhoz vezet

    A fokozott pszichés terhelés már fiatal nõk esetében is jelentõsen növeli a koszorúér-betegség kockázatát.

    Dán ápolónõk tíz esztendei vizsgálata egyértelmûen azt mutatta, hogy a munkahelyi stressz nemcsak a férfiak, hanem a nõk számára is fokozott rizikó faktor. A felmérés 1993-ban kezdõdött, és a megfigyelés eredményeként 12 116 ápolónõ adatait értékelték. Azok kerültek a vizsgálati csoportba, akik 1993-ban 45-64 évesek voltak, és foglalkozásuk feltételei alapján egészségesek.

  • A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkre

    A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkreA cékla elég elfeledett zöldség, a legtöbben csak savanyúságként ismerik, és nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban a cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető. A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. Lássuk, milyen jótékony hatásai lehetnek!

  • Elõször a szemen látszódik a magas vérnyomás

    A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. A magas vérnyomás elõször a szemfenéki érrendszert érinti, az ideghártya sokáig megkímélt. A magas vérnyomás szemtüneteinek több stádiuma van.

    0. stádium: Nincs elváltozás. Rövid ideje fennálló magas vérnyomás esetén a legkisebb finom erek kanyargóssága fokozódik, kialakul a dugóhúzó szerû megjelenés. A vérnyomás rendezését követõen az elváltozások visszaalakulhatnak.

  • Tanácsok téli vitaminmegõrzésre

    Különösen a téli idõszakban lenne fontos, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök, zöldség- és fõzelékfélék rendszeresen, naponta többször kerüljenek az asztalunkra, mert ezek lényegesek lehetnek az ilyenkor gyakoribb légúti betegségek megelõzésében. Mire kell figyelnünk a beszerzés, a tárolás, a tartósítás és az elkészítés során, hogy ezek az élelmiszerek minél kevesebbet veszítsenek értékes anyagaikból? A szüreteléstõl a fogyasztásig eltelõ idõ kulcskérdés, hiszen a termés vitamintartalma akkor a legmagasabb, amikor a zöldség-gyümölcs a legzamatosabb, legérettebb.

  • Az érelmeszesedés elõjele is lehet a horkolás

    A horkolás a detroiti Henry Ford Kórház kutatói szerint a horkolás a nyaki verõér megvastagodásának illetve rendellenességének nagyobb kockázatát okozhatja, mint ami a túlsúlyos, a dohányos vagy a magas koleszterinszinttel rendelkezõkre leselkedik.

    A kutatók elmondták, hogy az agyi oxigénellátásért felelõs két nagy ér falának megvastagodása az érelmeszesedés elõjele. "A horkolás nem pusztán kellemetlenség, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni" - mondta a tanulmány szerzõje, Robert Deeb.

  • Ha gyengül a rövid távú memória

    Kutatják a demencia elõjeleit

    Az idõskori elbutulás gyakoribbá vált az elöregedõ társadalomban. A gondolkodás és a memória elkezdõdött hanyatlásának folyamatát ma még nem tudja megállítani az orvostudomány, de a korai felismerést követõ kezelések lassíthatják a kór kifejlõdését. - A korai tünetek azonosítása jelenthetné a legfõbb segítséget a száz éve leírt, de még ma sem gyógyítható Alzheimer-kór kezelésében, a leépülés lassításában - hangsúlyozta dr. Janka Zoltán (Szegedi Tudományegyetem, Pszichiátriai Klinika) azon a háttérbeszélgetésen, ahol egy újonnan forgalomba hozott hazai gyógyszer hatásmechanizmusát ismertették.

  • A vörösbor csökkenti dohányzó férfiaknál a tüdõrák kialakulásának esélyét?

    A Kaiser Permanente tudósai szerint a vörösbor magas antioxidáns tartalma révén csökkentheti a tüdõrák kialakulásának esélyeit dohányos férfiak esetében.

    Dr. Chun Chao és kollegái összesen 84 170 45 és 69 év közötti férfi egészségügyi adatait és életviteli szokásait vizsgálták meg a Kaliforniai Férfi Egészségügyi Felmérés keretében. A három éves kutatás során összesen 210 tüdõrákos esettel találkoztak. A kutatók a sör, a vörös és fehérbor, valamint az égetett szesz fogyasztásának hatásait vizsgálták a tüdõrák kialakulására.

  • Fontos az anyajegyek folyamatos ellenőrzése

    Fontos az anyajegyek folyamatos ellenőrzéseIgen kevés azon embereknek a száma, akik folyamatosan eljárnak ellenőriztetni anyajegyeiket, pedig az elváltozásokat jobb minél hamarabb megnézetni egy szakemberrel. A dermatoszkóp több, mint 10 éve a bőrgyógyászok leghatékonyabb eszköze az anyajegyszűrésre, hiszen az eszköz több, mint tízszeres nagyítást biztosít, és olyan képletek válnak láthatóvá alatta, melyeket szabad szemmel nem látnánk. Anyajegyszámtól, bőrtípustól függetlenül mindenkinek évente egyszer el kell látogatnia a bőrgyógyászához.

  • A D-vitamin hiány növeli a rosszindulatú daganatos betegségre való hajlamot?

    A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséghez, de ahhoz, hogy megfelelõen mûködjön, a szervezetben aktiválódnia kell.

    Mostanáig úgy gondolták, hogy ez az aktiválódási folyamat elsõsorban a vesékben zajlik, de az Iowai Egyetem kutatói felfedezték, hogy a vitamin aktiválódása a légúti sejtekben is végbemehet.

    A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, a csontképzés folyamatát és egyre több tanulmány foglalkozik a D-vitamin immunrendszeren kifejtett jótékony hatásaival is.