26 556 felnõtt, dohányozó finn férfi adatait használták fel abban a vizsgálatban, amely a kávé és tea fogyasztásának összefüggését vizsgálta a különbözõ típusú szélütések elõfordulásával. Az agyvérzések és az agyi érelzáródás kockázatát tanulmányozták a stockholmi Karolinska Intézet kutatói, Susanna C. Larsson vezetésével.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az adatok elemzésénél kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akik naponta legalább nyolc adag kávét ittak, 23 százalékkal kisebb volt a kockázata az agyi érelzáródásra, mint azoknak, akik kettõnél kevesebbet, napi kettõ, vagy több tea fogyasztása pedig 21 százalékkal csökkentette a kockázatot azokhoz képest, akik egyáltalán nem teáztak.
Az agyvérzések kockázata és a kávé vagy tea fogyasztása között nem találtak összefüggést a kutatók.
"A kávé és tea fogyasztásának elõnyös hatása az agyi érelzáródásokra biológiailag megmagyarázható, mert a kávé és tea olyan fenolokat tartalmaz, melyek antioxidáns tulajdonságúak, és megelõzhetik az érelmeszesedést" - mutat rá Larsson a Stroke címû egészségügyi szakfolyóirat júniusi számában megjelent tanulmányban.