2020.11.26. - Virág

A kávé csökkentheti a szélütés kockázatát a dohányos férfiaknál

A kávé csökkentheti a szélütés kockázatát a dohányos férfiaknál
New York - A dohányos férfiaknál csökkentheti az érelzáródás okozta szélütés kockázatát, ha rendszeresen kávét vagy teát isznak - közölték svéd kutatók tanulmányukban.

26 556 felnõtt, dohányozó finn férfi adatait használták fel abban a vizsgálatban, amely a kávé és tea fogyasztásának összefüggését vizsgálta a különbözõ típusú szélütések elõfordulásával. Az agyvérzések és az agyi érelzáródás kockázatát tanulmányozták a stockholmi Karolinska Intézet kutatói, Susanna C. Larsson vezetésével.
A tanulmány kezdete elõtt egyetlen résztvevõ férfinak sem volt szélütése, a követés átlagosan 13,6 éve alatt pedig 2702 agyi érelzáródást, 577 agyvérzést és 84 nem-specifikus szélütést regisztráltak a kutatók.

Az adatok elemzésénél kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akik naponta legalább nyolc adag kávét ittak, 23 százalékkal kisebb volt a kockázata az agyi érelzáródásra, mint azoknak, akik kettõnél kevesebbet, napi kettõ, vagy több tea fogyasztása pedig 21 százalékkal csökkentette a kockázatot azokhoz képest, akik egyáltalán nem teáztak.

Az agyvérzések kockázata és a kávé vagy tea fogyasztása között nem találtak összefüggést a kutatók.

"A kávé és tea fogyasztásának elõnyös hatása az agyi érelzáródásokra biológiailag megmagyarázható, mert a kávé és tea olyan fenolokat tartalmaz, melyek antioxidáns tulajdonságúak, és megelõzhetik az érelmeszesedést" - mutat rá Larsson a Stroke címû egészségügyi szakfolyóirat júniusi számában megjelent tanulmányban.