rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Bizonyos ételek fogyasztása gyorsíthatja a tüdõrák növekedését?

  • Dél-koreai kutatók szerint a számos természetes és feldolgozott ételben megtalálható szervetlen foszfátokban gazdag étrend gyorsítja a patkányok tüdõrákjának növekedését.

    A tüdõrák kezelése és megelõzése szempontjából a szervetlen foszfátbevitel szabályozása kritikus lehet, véli Myung-Haing Cho, a cikk vezetõ szerzõje. A szervetlen foszfátok természetesen megtalálhatók a leveles zöldségekben, gyümölcsökben, húsokban és szárnyasokból készült termékekben.

    Számos élelmiszerben van hozzáadott foszfát. Ilyen a sütõpor, a szénsavas kóla, a jégkrém, a kenyér, a makaróni, a gyümölcskocsonya és a tartósítószerek. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal a foszfátokat biztonságosként rangsorolta, és biztonsági határt állapított meg felhasználásukra.

    A dél-koreai kutatás kétféle laboratóriumi patkánytörzs felhasználásával készült. Az egyiknél genetikai hajlam állt fenn a tüdõrákra, a másiknál kiváltották a betegséget. Az állatok egy részét nagyjából ugyanolyan mennyiségû foszfátot tartalmazó étellel etették, mint amennyi az emberek étrendjében található, a többiek kétszer annyit kaptak az anyagból.

    Négy hét elteltével a több foszfátot kapó patkányoknál gyakoribb volt a tüdõrák elõfordulása, és a tumorok mérete is nagyobb volt. A kutatók szerint a foszfátok bizonyos anyagcsere-útvonalak aktiválásán keresztül stimulálják a tüdõdaganatok növekedését. A szakértõk szerint egyelõre még várni kell a határozott ajánlások megfogalmazásával, és a tüdõrák megelõzésére még mindig a dohányzás abbahagyása a legjobb út.

    A '90-es években körülbelül 470 mg-ot tett ki a foszfáttartalmú élelmiszer-adalékanyagok napi bevitele. Ma egy átlagos felnõtt étrendjében ennek kétszerese, 1000 mg van jelen, ami megfelel a kísérletben a nagyobb dózisnak.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • D-vitamin hiány okozza az idõskori depressziót?

    Az alacsony D-vitamin szint depresszióhoz és más pszichiátriai betegségekhez vezethet idõskorban, közölték holland kutatók egy mostanában megjelent tanulmányban.

    "A D-vitamin hiányt okozó tényezõk, mint a csökkent kimozdulási hajlandóságot kísérõ kevesebb napfényben eltöltött idõ, változó lakhatási szokások, a csökkent vitamin bevitel is lehet a depresszió következménye, azonban az is lehetséges, hogy az alacsony D-vitamin szint okoz depressziót." - áll a tanulmányban.

  • A sovány tej védi a vesét

    Minneapolis - Azoknak, akik felnõtt korukban is naponta megisznak egy pohár zsírszegény tejet, ritkábban károsodik a veséje, mint a sovány tejtermékeket nem kedvelõknek. Az amerikai és norvég kutatók vizsgálatának legújabb eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat közölte.

    Egy nemzetközi tanulmányban amerikai és norvég orvosok ötezernél több, 45-84 éves embert vizsgálnak éveken át, és azt igyekeznek tisztázni, hogy milyen kockázati tényezõk vezetnek érelmeszesedéshez, és ezek hogyan befolyásolják a betegség elõrehaladását.

  • Megfejtették az örökletes pubertáskori kopaszodás genetikai okát

    Kínai tudósok feltárták a ritka, örökletes kamaszkori kopaszodás genetikai okát. A MUHH tünetekkel születõ gyerekeknek nincs, vagy alig van hajuk, és a pubertáskor azt a keveset is végképp elveszítik.

    A Hszüe Csang vezette pekingi kutatócsapat felfedezte, hogy ezt a folyamatot a 8. kromoszóma U2HR génje vezérli. Az U2HR gén szabályoz egy minifehérjét, amely viszont egy olyan fehérje tevékenységét irányítja, amely kulcsszerepet játszik a hajhagymák regenerálódásában.

  • A koffein megakadályozhatja a sclerosis multiplex kialakulását

    A koffein akár meg is akadályozhatja a sclerosis multiplex (SM) kialakulását. A kisérleti eredmények tükrében, olyan gyógyszerek fejleszthetõk ki, amelyekkel autoimmun megbetegedések válhatnak gyógyíthatóvá.

    Sclerosis multiplexben a szervezet immunrendszerének T sejtjei megtámadják a myelint, amely a központi idegrendszer idegrostjait védõ zsírszöveti burok. Emiatt hegszövet alakul ki és megjelennek az SM tünetei: zsibbadás, gyengeség, izomkoordináció hiánya.

  • Valóban érzékenyebb a vakok orra?

    Ha valaki nem lát, nem lesz finomabb a hallása vagy jobb a szaglása, csak sokkal figyelmesebben használja az érzékszerveit, mint a látók - valószínûleg egy mítoszt fog lerombolni kanadai pszichológusok most folyó vizsgálata. Gyakran hangoztatott nézet, hogy fokozódik a vak emberek többi érzékszervének az érzékenysége, így pótolják a látás hiányát. Kutatók évek óta foglalkoznak ezzel az érdekes kérdéssel. Úgy tûnik, hogy a nem látó emberek többi érzékszerve végül is nem lesz nagyobb teljesítményû, hanem megtanulják jobban használni a más úton szerzett információkat.

  • Sok gabona fogyasztásával megelõzhetõ a hólyagrák kialakulása?

    Az Amerikai Rákkutató Szövetség lapjának legújabb számában megjelent tanulmány szerint a gabona-és diófélékben, valamint a húsokban megtalálható szelén segíthet megelõzni a hólyagrákot.

    A Dartmouth Orvosi Kar kutatói 767, hólyagrákkal frissen diagnosztizált beteg szelénszintjét hasonlították össze 1 108 egészséges emberével. Az eredmények fordított összefüggést mutattak a szelén szintje és a hólyagrák között a nõk, néhány dohányos és a p53-pozitív hólyagrákosok esetében.

  • Így őrizhetjük meg bőrünk üdeségét

    Így őrizhetjük meg bőrünk üdeségétA különböző fiatalító kozmetikai beavatkozások és arcápolók mellett azonban gyakran elfelejtkezünk arról, hogy már egy kis odafigyeléssel is sokat tehetnénk azért, hogy bőrünk üdeségét megőrizzük. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztás. Egy nap folyamán a lélegzettel, izzadás során és a vizelettel is jelentős mennyiségű –2-3 liter- folyadékot veszítünk. Különösen nyári melegben, ha a vízvesztés nagy, de az utánpótlás elmarad, a vér és a többi szövet víztartalma csökken.

  • Egy fehérje lehet a kulcs a bélbetegségek gyógyításához

    Gyógyszerek vagy megfelelõ étrend elõsegítheti egy olyan fehérje termelõdését, amely helyreállítja a szervezet természetes védekezõképességét az emésztõrendszeri fertõzésekkel szemben, ezzel új kezelési lehetõséget kínál a ma még gyógyíthatatlan bélbetegségekre, például a Crohn-betegségre - közölték európai kutatók. A franciaországi Lille-ben található Pasteur Intézet munkatársainak vezetésével zajlott az a kutatás, amelyben megállapították, hogy a PPAR-gamma jelû fehérje alacsony szintje csökkenti a páciensek védekezõképességét az emésztõrendszeri fertõzésekkel szemben.

  • Bizonyos rágcsálnivalókkal csökkenthetõ a májrák kockázata

    Mogyoró, mandula és aszalt sárgabarack: érdemes sokat fogyasztanunk ezekbõl az ételekbõl.

    A legújabb kutatások szerint a felsorolt finomságok E-vitamin-tartalma csökkenti a májrák kialakulásának a kockázatát. A májrák a daganatos megbetegedések közük a világon a harmadik leggyakoribb halálok. A világ összes májrákban elhunyt betegének ráadásul 54 százalékát a kínai betegek teszik ki. A Shanghai Rákkutató Központ munkatársai ezért 132 837 kínai adatait, és étkezési szokásait vizsgálták meg, beleértve 267 rákbeteget is.

  • Lánygyermek édesanyjaként mit kell tudnom a méhnyakrákról?

    Bár a legtöbb nõ úgy gondolja, hogy a méhnyakrák elsõsorban a felnõtt nõk betegsége, a méhnyakrákot okozó HPV fertõzés minden szexuálisan aktív nõt veszélyeztet. A méhnyakrák elleni védõoltás 9-10 éves kortól ajánlott, így a témával minden felelõsen gondolkodó anyának foglalkoznia kell. A védõoltással ugyanis felkészíti lányunk immunrendszerét a leggyakoribb, daganatkeltõ HPV vírusok ellen, így jelentõsen csökken a méhnyakrákot okozó vírusokkal való fertõzõdés esélye a jövõben. Az alábbiakban összefoglaltuk a méhnyakrák betegségre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

  • A cigaretta nem mindenkinél csökkenti a stresszt

    A dohányzás elhagyását követõ egy év elteltével csökken a stressz szintje, a visszaszokó emberek egy része pedig ugyanolyan stresszben él, mint korábban - állapította meg egy brit tanulmány. Londoni kutatók az Addiction címû szakfolyóiratban számoltak be 469 dohányos bevonásával készült vizsgálataik eredményérõl.

    A szívproblémájuk miatt kórházba került páciensek valamennyien megpróbáltak leszokni káros szenvedélyükrõl.

  • A darázscsípés nemcsak fáj, veszélyes is - állat és embervédelem!

    A nyár végi gyümölcsérés idõszaka a méhek, darazsak szezonja is. Csípésük egészséges emberre nézve a kellemetlen fájdalmon, a csípés helyének átmeneti feldagadásán túl nem okoz említésre méltó következményt, de aki túlérzékeny rá, legyen óvatos, mert egyetlen csípés is veszélyes lehet számára.

    Nála a darázsméreg a legsúlyosabb allergiás reakciókat válthatja ki, akár halálos anafilaxiás sokkot is okozhat.

  • Szívrohamot okozhat a focimeccs nézése

    Ha a szurkoló kedvenc csapatának fontos mérkõzését figyeli, akár a helyszínen, akár a tévé képernyõjén keresztül, lényegesen nagyobb esélye van arra, hogy szívinfarktust kapjon, mint ha békésen horgászva a vízparton ülne. Német kutatók korábban már közölt vizsgálatának folytatása az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóiratában jelent meg. A nagyfokú izgalom, a fokozott stressz olyan lelkiállapotot teremthet, hogy olyanok esetében, akiknek egyébként is nagy esélye volna a szívrohamra, a focimeccs eseményeinek követése ugrásszerûen növeli annak kockázatát, hogy az infarktus azokban az órákban következik be, amikor a pályán pattog a labda.

  • Mi mindenre jó a méz?!

    Mi mindenre jó a méz?!A méz az egyik legkitűnőbb konyhai alapanyag, mely nemcsak rendkívül kellemes ízű, de tápanyagokkal teli, ráadásul olyan vegyületeket is tartalmaz, melyek sokféle módon gyógyíthatják a szervezetünket. A méz gyors energiát adhat a benne található természetes cukroknak köszönhetően, különösen ajánlott akkor mézet fogyasztani, ha fáradtak és enerváltak vagyunk. Ráadásul jóval egészségesebb, mint a cukor vagy éppen egy csokoládészelet. A szellemi fáradtságon kívül a fizikai teljesítőképességünknek is nagyon jót tesz, és csökkenti például az izomfáradtság hatásait.