2020.12.02. - Melinda, Vivien

A mértéktelen evés megzavarhatja az agy mûködését?

A mértéktelen evés megzavarhatja az agy mûködését?
A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, amelyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.

Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.
A kutatók megállapításai magyarázatot adhatnak arra, miért okoz oly sok és szerteágazó egészségügyi problémát az elhízás, sõt, ezek megelõzésében is segíthetnek.

A kutatók egérkísérleteikben arra kerestek választ, miért okoz az elhízás krónikus gyulladást testszerte. Egy olyan vegyületet választottak ki (IKKbeta/NK-kappaB), amelyet immunsejtek, a makrofágok és a leukociták használnak, ám a kutatók az agy hipotalamusznak nevezett részében találták meg. A hipotalamusz részt vesz az anyagcsere-folyamatok irányításában egereknél és embereknél is.

A kutatócsoport a vegyületet nagy mennyiségben találta meg a hipotalamuszban, de általában inaktív állapotban. Amikor azonban az egereket nagy zsírtartalmú étrenden tartották, a vegyület extrém módon aktiválódott. Túlmûködése idején az egerek szervezete figyelmen kívül hagyta a leptin nevû, étvágyat és inzulintermelést szabályozó hormon jelzéseit.

A vegyület termelõdésének növelésekor az egerek többet ettek, csökkentésekor kevesebbet. Cai úgy véli, megtalálták a túlevés által okozott betegségekhez a fõkapcsolót. Az evolúció alacsonyabb szintjén e vegyület az immunvédelem irányításában játszhatott szerepet, a modern társadalomban azonban egy új környezeti hatás, a túlevés aktiválta Cai szerint.