2021.01.18. - Piroska

Súlyos stresszen átesett nõknél nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának?

Súlyos stresszen átesett nõknél nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának?
A súlyos stresszen átesett fiatal nõknél nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának - adták hírül izraeli kutatók a BMC Cancer címû orvosi szaklapban.

Kérdést tettek fel a nõknek arról, hogy milyen életesemények történtek velük a megelõzõ idõszakban: veszítették-e el közeli hozzátartozójukat, vagy társukat, volt-e komolyabb betegségük, veszítették-e el állásukat, váltak-e el társuktól?

Kérdõíves felmérés segítségével értékelték szorongásuk, depressziójuk, illetve optimizmusuk, elégedettségük mértékét.
Ronit Peled, a Ben-Gurion Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 255 olyan, 25 és 45 év közötti nõt vont be tanulmányába, akiket mellrákkal diagnosztizáltak, és 367 hasonló korú nõt, akiknél nem állapítottak meg elváltozást.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a nõknél, akiknek életében két vagy több, stresszt okozó esemény történt, 62 százalékkal nagyobb valószínûséggel alakult ki emlõrák. Peled szerint még a kisebb stresszhatások is összeadódnak és kimutatható negatív következményük.

Megállapításaik alapján Peled úgy véli, hogy azokat a nõket, akiket fiatal korukban súlyos veszteség ért, a mellrák szempontjából emelkedett kockázatú csoportba kellene sorolni és eszerint kezelni.