2020.12.02. - Melinda, Vivien

A túl sok alvás növelheti a szélütés kockázatát?

A túl sok alvás növelheti a szélütés kockázatát?
Washington - A menopauza utáni nõknek nagyobb a kockázata a szélütésre, ha rendszeresen kilenc óránál többet alszanak éjszakánként - állítják amerikai kutatók csütörtökön közzétett tanulmányukban. Az Egyesült Államok negyven területérõl 93 ezer nõt vizsgáltak, akik kora ötven és 79 év között volt. Mintegy öt százalékuk nyilatkozott úgy, hogy naponta kilenc óránál többet alszik. Nekik 60-70 százalékkal nagyobb a kockázatuk a szélütésre, mint azoknak a nõknek, akik az átlagos hét órát töltötték pihenéssel éjszakánként - írják a kutatók az Amerikai Szív Társaság lapjában, a Stroke-ban.
A kockázatnövekedésre nem találtak magyarázatot a kutatók, ahogy azt sem vizsgálták, vajon az alvási idõ csökkentése együtt járna-e a kockázat csökkenésével.

Az 1994 és 2005 között lefolytatott tanulmány a szélütés 14 százalékkal emelkedett kockázatát találta a hat óránál kevesebbet alvó nõknél az átlagoshoz képest.

A vizsgálatba bevont nõk 8 százaléka számolt be öt óránál kevesebb, 27 százaléka hat óránál kevesebb alvásról. 38 százalékuk hét órát alszik naponta, 23 százalékuk pedig nyolc órát. A nõk mintegy négy százaléka jelezte, hogy kilenc, egy százalékuk pedig, hogy tíz órát vagy többet alszik éjszakánként.