2020.12.05. - Vilma

Újabb csodaszer öregedés ellen?

Újabb csodaszer öregedés ellen?
Egy kísérleti gyógyszer egynapi adagja visszaállítja az izomtömeget az idõsebbek lábában és karjában.

Néhány laboreredményük is olyan értékeket mutat, mint az egészséges fiataloké, ami arra utal, hogy megtalálták a gyengülés ellenszerét.

Az MK-677 nevû szer a biztonságossága és hatékonysága miatt értékes. A tanulmány szerint visszaállította a természetes öregedéssel járó izomtömeg-veszteség 20 százalékát.
A szert alkalmazó idõsek szervezetében a növekedési hormon (GH) és az inzulinhoz hasonló I növekedési faktor (IGF-I) az egészséges fiatalokéhoz hasonló mértéket mutatott - mondta Michael O. Thorner, a Virginia Egyetem belgyógyász-idegsebész professzora.

"A kísérlet utat nyit az olyan kezelések felé, amelyek visszafordítják a korral járó gyengeséget” – fogalmazott a belgyógyász-idegsebész professzor, aki szerint az ilyen gyógyszerek kutatása kiemelt fontossággal bír, mivel az amerikaiak átlagéletkora 80 év fölött van, a legtöbb idõs ember pedig fontosnak tartja, hogy ebben az életkorban is önellátó maradjon.

A két éven át tartó, placebóval kontrollált, kettõs vakpróbát a Nemzeti Egészségügyi Intézet finanszírozta; 65 férfi és nõ vett részt a kísérletben, 60-81 éves kor közöttiek. Az eredmények részletei az Annals of Internal Medicine folyóirat november 4-i számában találhatók meg.

A gyógyszer utánozza a gherlin hatását. Ez egy olyan peptid, amely a GHSR nevû növekedési hormon termelõdését stimulálja. A gyógyszerfejlesztõk a GHSR-ra fókuszálnak, mert fontos szerepet játszik a növekedési hormon és az étvágy szabályozásában. Úgy vélik, hogy kiváló szer lehet az anyagcsere-zavarokra, például azokra, amelyek hatással vannak a testsúlyra és a testformára. Bár az is igaz, hogy a kísérletek kezdeti szakaszában hatásosnak bizonyuló szerek nem mindig mennek át a további teszteken.

Az új kísérlet az eredeti elképzelés bizonyítására szolgál, és újabb, nagyobb léptékû klinikai kísérleteket igényel, hogy meghatározzák, az MK-677, hogy használ-e a gyenge embereken, és hogy hosszú távon is biztonságos-e.