2024.04.20. - Tivadar

Citromos póló a testszag elfedésére

Citromos póló a testszag elfedésére
Egy újabb nagyszerû találmány, most a testszag elfedése ellen. Portugál tudósok feltaláltak egy anyagot, melynek segítségével illatosak maradhatunk, vagy legalábbis elrejthetjük testszagunkat.

Laboratóriumi körülmények között egy limonén nevezetû citrom illatú összetevõvel itattak át egy gyapjú-poliészter keverékû textíliát, majd egy gép segítségével száraz tisztítással, nyújtással, dörzsöléssel és további behatásokkal tesztelték az illat tartósságát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


Az anyag egy száraz tisztítás után citromillatának 24%-át veszítette el, három kör után további 57%-kal gyengült, és teljesen mindössze öt alkalom után tûnt el. A kutatók elégedettek a teszteredményekkel, véleményük szerint az megfelel az iparági követelményeknek. Bár egyelõre még nincsenek kereskedelmi forgalomban, nagy valószínûleggel hamarosan kaphatók lesznek az illatosított pólók, alsónemûk, öltönyök.

És hogy ezek mennyire leplezik el az illatosított anyagok a testszagot? Nos, az Industrial & Engineering Chemistry Research c. folyóiratban részletezett teszt sajnos nem tartalmaz erre való utalásokat, így ezt a majdani fogyasztóknak kell kideríteni.