2021.01.27. - Angelika

Megtalálták, miért okoznak függõséget a szorongásoldó szerek

A benzodiazepinek csoportjába tartozó szerek - például a Xanax - ugyanazokat a potenciálisan függõséget okozó agyi "jutalmazási útvonalakat" használják, mint a heroin vagy a kannabisz - közölték svájci kutatók eredményüket a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában.
A felismerés lehetõséget ad olyan új kezelési módok kidolgozására, amelyek enyhítik a páciensek panaszait, mégsem vezetnek függõséghez.

Az ópium, heroin és a kannabisz addiktív szerek, mert olyan idegi útvonalakat aktiválnak, amelyek a dopamin nevû agyi "jutalmazó vegyület" szintjét emelik. A tudósok jól ismerik azt a molekuláris folyamatot, melyet ezek a szerek használnak a dopamin felszabadításához.

A benzodiazepinek - Valium, Xanax, Librium, Ambien és más szerek - hasonlóan serkentik a dopaminrendszert, ám az eddig nem volt tisztázott, hogy pontosan miként.

A mostani bejelentés szerint a Christian Luscher vezette kutatócsoport a Genfi Egyetemen egérkísérletek sorozatában megoldotta a rejtélyt. Megállapították, hogy a benzodiazepinek a GABA (gamma-amino-vajsav) elnevezésû idegi ingerületátvivõ molekula egy bizonyos részéhez kapcsolódnak hozzá. A kutatók úgy vélik, ha sikerülne olyan diazepineket kifejleszteni, amelyek a molekula másik részéhez kötõdnek, akkor hasonlóan elõnyös hatást kifejtõ, ám függõséget nem okozó gyógyszert nyerhetnének.