rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • A testmozgás csökkenti az epekõ kockázatát

 • Share on Tumblr

  Drasztikusan csökkenti a fájdalmas epekövek kialakulásának kockázatát, ha sokat mozog valaki - közölte brit kutatók megállapítását hétfõn a BBC hírportálja.

  Az epekövek meglehetõsen gyakoriak, ám mindössze az esetek 30 százaléka jár tünetekkel vagy komplikációkkal. A University of East Anglia munkatársai 25 ezer férfit és nõt vontak be tanulmányukba, amelyben megállapították, hogy a legaktívabbaknál 70 százalékkal kisebb volt a kockázata a panaszok jelentkezésének.

  A European Journal of Gastroenterology and Hepatology címû szaklapban közzétett cikk szerzõi szerint az egyik ok az lehet, hogy az epében ilyenkor csökken a koleszterinszint. A mozgás egyúttal növeli a "jó" koleszterin szintjét, valamint javítja a bélmozgást, melyek szintén hozzájárulhatnak a csökkent kockázathoz. A tanulmányba bevont embereket négy csoportba osztották attól függõen, hogy mennyit mozogtak. A kutatók megállapítása szerint minél többet mozog valaki, annál nagyobb esélye van a fájdalmas tünetek elkerülésére.

  A négy csoportból az elsõbe azok kerültek, akik ülõmunkát végeznek és nem mozognak szabadidejükben sem. A második csoportba kerültek azok, akik ülõmunkájuk mellett napi 30 percet mozognak, illetve nem mozognak, de állómunkát végeznek. A harmadik csoportba tartozók az ülõmunka mellett napi 1 órát mozognak vagy állómunka mellett napi 30 percet, illetve fizikai munkát végeznek. Végül az utolsó, legaktívabb csoportban még a fizikai munka mellett is tréningeztek az emberek, illetve ülõmunka esetén napi egy óránál többet mozogtak.

  A tanulmány szerzõi szerint vizsgálatuk újabb bizonyítéka, hogy a mozgás javítja annak esélyét, hogy tartósan egészséges maradhasson valaki.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Hüvelykujjsérülést okozhat az sms írás

  Napjaink egyik legnagyobb találmánya a mobiltelefon. Életünket már el sem tudnánk képzelni nélküle. A fiatalok órákon át képesek telefonálni, illetve sms-ezni, láthatóan minden egészségügyi következmény nélkül. Szakértõk szerint az sms-írás akár a hüvelykujj túlerõltetésbõl fakadó sérülését is okozhatja felnõtteknél.

  A problémát azok a kézi eszközök okozzák, ahol csak a hüvelykujjat tudjuk használni. Az izmok tapadását szolgáló inak gyulladását - ún. tendonitist - okozhatja a hüvelykujjunk túlerõltetése.

 • Csökkenti a fájdalmakat a meditáció

  A meditációról köztudott, hogy fájdalomcsillapító hatású. Most megtudtuk azt is, hogy miért. A meditáció megváltoztatja azt, ahogy az agy feldolgozza a fájdalom jeleit.

 • Egészségtelen energiaitalok

  Életveszélyes is lehet egy agyserkentõként vagy fáradtság ellen elfogyasztott energiaital! – figyelmeztetnek a szakemberek. A túlzott koffein- és taurintartalmú serkentõk ugyanis erõs hányást, mellkasi fájdalmat is okozhatnak. De nem ritka a szapora pulzus, álmatlanság, pánikroham sem.

 • Késhet a rákos betegek diagnózisa Európában

  A rákbetegek diagnózisa elhúzódhat Európában, mert a szükséges izotópot elõállító holland nukleáris reaktor három hónapos csúszással indul újra - közölte a tulajdonos, az NRG vállalat.

  Az ország északi részén található petteni kutatóreaktor az Európai Unió orvosi intézményeit látja el a nukleáris gyógyászatban alkalmazott sugárzó izotópokkal. A petteni reaktort, amelyben a világ orvosi izotópjainak harmadát állítják elõ, biztonsági okból leállították, mert légbuborékokat találtak hûtõrendszerében.

 • Néhány tényezõ, amely szerepet játszik a 18 év feletti lányok elhízásában

  A lányok a pubertáskor elején gyakran válnak túlsúlyossá, ennek okai nem teljesen világosak. Egy tanulmány szerint a túlzott internethasználat, az alváshiány, valamint az alkohol- és kávéfogyasztás olyan tényezõk, amelyek káros hatással lehetnek a kamaszlányok testsúlyára.

  A Harvard és a Washington Egyetem kutatói ötezer, 14 és 21 év közötti lány részvételével készítették el felmérésüket, megkérték a résztvevõket, számoljanak be alvási, internetezési, valamint alkohol- és kávéfogyasztási szokásaikról.

 • Nemi hormonjuk miatt nagyobb a férfiak kockázata a májrákra

  Nemi hormonjuk miatt nagyobb a kockázata a hepatitisz B-vel fertõzött férfiaknak, mint nõknek arra, hogy májrák alakul ki náluk - állapították meg tajvani kutatók.

 • A szavak segítenek kezelni érzelmeinket

  Chicago - Könnyíti a stressz feldolgozását, ha szavakba öntjük érzelmeinket - igazolja amerikai agykutatók tanulmánya sok naplóíró, költõ és dalszerzõ régi tapasztalatát.

  Matthew Lieberman, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetségének (AAAS) éves találkozóján számolt be eredményeikrõl.

 • Klímaváltozással terjednek észak felé a fertõzõ betegségek

  A növekvõ globális átlaghõmérséklet talán már most is eleget emelkedett ahhoz, hogy segítse a fertõzõ betegségek északabbra vonulását - derül ki egy friss tanulmányból.

 • Egyre aggasztóbb a reprodukciós-turizmus

  Harminc évvel késõbb, hogy megszületett Louise Brown, az elsõ lombikbébi, a szakértõk egyre aggasztóbbnak tartják az ún. reprodukciós turizmust, amely veszélyezteti,mint az anyák és a babák egészségét is. A legtöbb lombikbébi-beavatkozást Európában végzik, második helyre került az Egyesült Államok.

  A szabályok még az európai országokban sem azonosak, így a párok sokszor túl nagy kockázatnak teszik ki magukat. Néhány esetben nem tudják, hogy honnan származik a beültetendõ petesejt.

 • Géntesztek kerülnek kiskereskedelmi forgalomba az Egyesült Államokban

  Az amerikai Walgreen patika- és drogériahálózat genetikai teszteket kezd árulni, melyek segítségével az emberek megállapíthatják, milyen örökletes betegségekre nagyobb a kockázatuk.

 • Minden negyedik tinédzser érintett lesz valamilyen szexuális úton terjedõ betegségben

  Az amerikai Betegségirányítási és Megelõzési Központ (CDC) adatai szerint a jövõben az Egyesült Államokban minden negyedik tinédzser érintett lesz valamilyen szexuális úton terjedõ betegségben. Szakértõk szerint ez fõleg a folyamatos és rutinszerû óvszerhasználat hiánya miatt lehetséges.

  A Bradley Hasbro Gyermekgyógyászati Központ kutatói 1400, 15 és 21 év közötti kamaszt interjúvoltak meg szexuális szokásaikról. A felmérésbõl kiderült, hogy sokan úgy gondolják, az óvszerhasználat csökkenti a szexuális örömérzetet, és ezért nem védekeznek ilyen módon.

 • Kankalin - gyógynövény

  Kankalin - gyógynövényAz orvosi, vagy tavaszi kankalint mely az egyetlen hazánkban nem védett kankalinféle, régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket. Aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva állnak. A sárga virágok torkában öt narancsszínű folt van, és természetes élőhelyei főként a lomblevelű erdők, vagy a hegyi kaszálók. A tőkocsányról lecsipegetett virágja számos vértisztító teakeverék fő alkotóeleme.

 • Császármetszéssel jött világra az a 15,2 kg-os csecsemõ, aki csak 10 percig élt

  15,2 kilogrammos kisbabát szült egy asszony Bangladesben. A szülõknek el kellett rejteniük a nyilvánosság elõl kisfiúk holttestét, mert többezer helybéli járt csodájára a rekordsúlyú babának.

  Az anya császármetszéssel hozta világra a 15 kilogrammos és 20 dekagrammos kisfiút, aki csak 10 percig élt. Az orvosok tudták, hogy nagy gyerek születik majd, mivel az édesanyának hatalmasra nõtt a hasa, de azt gondolták, hogy ikreket hoz világra.

 • Tippek, hogy jobban bírja a monitor elõtti munkát

  A képernyõn való munka a legnehezebb munka. Különösen megterhelõ a szemnek.

  A számítógépen való tevékenységnél a szem csúcsteljesítményt nyújt.

  Szakértõk becslése szerint a PC-nél való munkánál naponta 33000-ig terjedõ fej- és szemmozgás szükséges a képernyõ, a billentyûzet és a minta között és 7000 pupillareakció. Ezenkívül terhelõ a képernyõre való merev pillantás.