2023.03.31. - Árpád

Érdemes a jó diétát mozgással is kiegészíteni

A magas vérnyomás csökkentésére javasolt étrend kiegészítése rendszeres mozgással és a testsúly csökkentésével még hatékonyabbá teheti a betegség gyógyszer nélküli kezelését. Az életvitel módosítása útján történõ gyógyítás új lehetõségét az Amerikai Szívgyógyász Kollégium orlandói kongresszusán ismertették a kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vérnyomás emelkedésében szerepet játszó konyhasó fogyasztásának mérséklését a magas vérnyomás gyógyszermentes kezelésében a szakemberek régóta ajánlják. A vérnyomás csökkentésére külön étrendet is kidolgoztak, ami fõleg az Egyesült Államokban lett népszerû. Amerikai szívgyógyászok most azt vizsgálták, hogyan lehet ezt a kezelési módot még hatásosabbá tenni.

Alan Hinderliter és munkatársai elhízott embereket vizsgáltak, akiknek nemcsak a testsúlya volt több a kelleténél, hanem a vérnyomása is. A 150, önként jelentkezõ résztvevõ, 16 héten keresztül ette a speciális étrendet. A társaságot három csoportra osztották.

Az elsõ csoport tagjai diétáztak, a másik csoportba tartozók a diétán kívül hetenként három alkalommal testgyakorlatokat is folytattak és életmódi tanácsadásban részesültek súlycsökkentés céljából. A harmadik csoport tagjai élték a városlakók megszokott életét: ették a szokásos, sós és zsíros ételeket, valamint ültek naphosszat a számítógép elõtt, tehát igen keveset mozogtak.

Az étrend a jó évtizede kidolgozott DASH diéta volt. Az orvostudományban manapság igen elterjedtek a betûszóból eredõ rövidítések - ilyen ez is. Az angol nyelvbõl eredõ betûszó úgy fordítható magyarra: Diétánk Alkalmas Segíteni Hipertóniásokat = DASH. Naponta négyszer sok zöldség, gyümölcs, két-három alkalommal alacsony zsírtartalmú tejtermék, ezen kívül gyakran hal, baromfi és magok evése, viszont nem ajánlottak a zsíros húsok és a cukrozott üdítõk - ez a DASH lényege.

Azt már évekkel korábban bizonyították, hogy kezdõdõ, vagy enyhe magasvérnyomás-betegségben a DASH étrend néhány hét alatt csökkenti a vérnyomásértékeket. A most végzett vizsgálat igazolta, hogy a diéta kiegészítése rendszeres mozgással és ezek együttes eredményeként alacsonyabb testsúllyal még hatékonyabb vérnyomáscsökkentõ, mint az egészséges étkezés önmagában.

A kutatók a fizikai teherbírás, a szív teljesítményének mérésével is kimutatták, hogy a DASH étrend és az egészségesebb életmód elõnyei összeadódnak.