2024.05.21. - Konstantin

Megszüntethetõ a földimogyoró-allergia

Berlin - Fellélegezhetnek a mogyoróallergiások - legalábbis egy részük: az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy fokozatos hozzászoktatással megszüntethetõ a mogyoróval szembeni túlérzékenység.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az allergiakutatók szakértõi találkozón számoltak be eredményeikrõl - tudósít a Die Welt címû német lap online kiadása -, melyek szerint öt gyermeknél elsõ ízben sikerült megszüntetni a veszélyes allergiát. A gyerekek most már gond nélkül kenhetnek mogyoróvajat a kenyerükre, annak ellenére, hogy a kísérlet elején még egy szem földimogyoró hatodrészét sem viselte el szervezetük. "Hat hónap elteltével 13-15 földimogyorót fogyasztottak el, mielõtt beindult volna az allergiás reakció" - mondta Wesley Burks kutató.

A kísérlet céljából kilenc gyereknek adtak két és fél éven át egyre nagyobb adag földimogyoróport. A kezdeti adag csupán egy földimogyoró ezredrésze volt, nyolc-tíz hónappal késõbb azonban már akár 15 földimogyorót is elmajszolhattak a gyerekek különösebb következmények nélkül. Öt gyermek fejezte be úgy a kísérletet, hogy gond nélkül ehetett mogyorót, négynek viszont abba kellett hagynia idõ elõtt, mivel továbbra is allergiás maradt.

Mintegy négymillió amerikai szenved valamilyen táplálékallergiában, ezek kiváltói többnyire a földimogyoró vagy más mogyorófélék. Eddig még nincs biztos kezelési lehetõség, de Burks szerint a vizsgálat eredménye reményre ad okot. Elmondása szerint a földimogyoró okolható az Egyesült Államokban évente elõforduló mintegy százötven táplálékallergia okozta haláleset csaknem feléért.