2021.01.21. - Ágnes

Az érzelmek erõsen befolyásolják az emberek testi egészségét

Washington - A legszegényebb országokban a legszorosabb az összefüggés az emberek érzései és testi egészségük között, még az alapvetõ szükségletek, mint az élelem vagy a hajlék hiányában is - jelentették be amerikai kutatók szerdán.
A lawrence-i székhelyû Kansasi Egyetem pszichológusának vezetésével készült tanulmányban a nemzetközi Gallup Intézet adatait elemezték. A felmérés reprezentatív mintavétellel a világ lakosságának 95 százalékát érintette: 140-nél több országban mintegy 150 ezer felnõtt válaszolt a kérdõívekre.

A résztvevõk olyan érzelmeikrõl számoltak be, mint a boldogság, élvezet, aggodalom és szomorúság. Leírták testi problémáikat, például a fájdalmat és fáradtságot, valamint válaszoltak az alapvetõ igényeket, így élelmüket, hajlékukat, személyi biztonságukat érintõ kérdésekre.

Sarah Pressman kutatásvezetõ az amerikai EurekAlert tudományos portálnak elmondta, hogy az eddigi hasonló vizsgálatok fõként az iparilag fejlett országokat érintették. Tanulmányuk azonban arra is választ keresett, hogy olyan nyomasztó terhek mellett, mint az élelem és a hajlék hiánya, hogyan befolyásolják az érzelmek a testi egészséget.

Pressman szerint a pozitív érzelmek félreérthetetlenül kapcsolatot mutattak a jobb egészséggel még akkor is, ha az alapvetõ szükségletek hiányát is számításba vették. A fordítottja is érvényes volt: a negatív érzelmek megbízható elõjelei voltak a rosszabb egészségnek.

Meglepõ módon az érzelmek és a testi egészség közti kapcsolat erõsebb volt, mint az egészség és az alapvetõ emberi szükségletek közti összefüggés. Még a hajlék és elegendõ táplálék nélkül élõknél is javították az egészséget a pozitív érzelmek. Ezt az összefüggést a legerõsebbnek éppen a legszegényebb országokban találták.

A tanulmány eredményét a szerzõk Chicagóban, az American Psychosomatic Society éves találkozóján szerdán ismertették.