2020.12.02. - Melinda, Vivien

Interferonnal felébreszthetõk az alvó õssejtek

Washington - Vérveszteséggel járó sérülések után a csontvelõi õssejtek egyébként alvó állapotban lévõ csoportja aktiválódik, és gyors osztódással pótolja a hiányzó vért. Az õssejtek felébresztését az alfa-interferon hajtja végre - jelentették be német kutatók a Nature tudományos magazinban.
A "Csipkerózsika-álom" az õssejtek fontos védekezési mechanizmusa. Egyrészt megvédi a sejtek genetikai állományát azoktól a változásoktól, melyek osztódásuk közben történhetnek, másrészt segít megszökniük olyan sejtmérgek elõl, melyek csak az osztódó sejteket támadják meg.

Andreas Trumpp, a Német Rákkutató Központ munkatársa igazolta, hogy az úgynevezett hemopoetikus, vérképzõszervi õssejtek alfa-interferonnal felébreszthetõk, osztódásra késztethetõk. Ezzel elsõként bizonyították, hogy ez a fehérje - mely az immunrendszer hírvivõ anyaga - közvetlen hatással van az õssejtek mûködésére.

Az alfa-interferont akkor bocsátják ki az immunsejtek, amikor a szervezetet baktériumok vagy vírusok támadják meg. A kutatók interferontermelésre késztették a kísérleti egereket, és megállapították, hogy ezt követõen a hemopoetikus õssejtek nagy arányú osztódásba kezdtek. Az állatok kontrollcsoportjában, melyeknél nem képzõdött alfa-interferon, az õssejtek ébredése is elmaradt - írja a ScienceDaily címû amerikai tudományos portál.

A kutatók remélik, hogy az ébresztõ mechanizmus tumor õssejteknél is mûködhet. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az osztódásra késztetett, ezáltal sérülékennyé vált õssejteknél megtörhetik a rákellenes szerekkel szemben gyakran kialakuló rezisztenciát, a kemoterápia eredményessé válna.