2021.01.21. - Ágnes

Újabb halálos vírus az Egyesült Államokban

Újabb halálos vírus az Egyesült Államokban
A nyugat-nílusi vírus új törzse gyorsan terjed az Egyesült Államok egész területén. Már a koranyárban is gyorsan terjed, és további támadása várható a forró hetekben. A vírus akár halált is okozhat.

Az új vírustörzs melegben gyorsabban szaporodik a szúnyogok testében, így minél melegebb van, annál gyorsabban terjed a fertõzés. a vírus újonnan megjelent törzse nagyon jól alkalmazkodik a hõséghez, ami azt jelenti, hogy Észak-Amerikában még több gondot okozhat.

A vírus mintegy 175 ezer embert fertõzött meg az elmúlt évben az Egyesült Államok Betegségellenõrzési és Megelõzési Központjának (CDC) adatai szerint. A szúnyogok által terjesztett vírus 35 ezer lázas esetet és 117 halálozást okozott, valamint 1227 embernél olyan súlyos megbetegedést, mint az agyvelõgyulladás és az agyhártyagyulladás - olvasható a CDC jelentésében.

Egy másik kutatócsoport bejelentése szerint a vírus újonnan megjelent törzse nagyon jól alkalmazkodik a hõséghez, ami azt jelenti, hogy Észak-Amerikában még több gondot okozhat.

Míg Európában, Afrikában és Nyugat-Ázsiában a vírus az általa okozott járványok kitörése után évekig "eltûnik", nem tér vissza, addig az Egyesült Államokban más mintát követ, 2002-tõl minden egyes évben járványt okoz. A szakértõk a forró nyarakban vélik megtalálni ennek okát.

Az új vírustörzset 2002-ben észlelték elõször - írja Marm Kilpatrick, a University of California kutatója a Public Library of Science (PLoS) nyílt internetes tudományos oldalon.A forróbbá váló nyarak északabbra tolják és egyre gyakoribbá teszik a fertõzések megjelenését. Az új vírustörzs melegben gyorsabban szaporodik a szúnyogok testében, így minél melegebb van, annál gyorsabban terjed a fertõzés.