2021.01.21. - Ágnes

Nem véd a prosztataráktól a szelén és az E-vitamin

Washington - Három évvel a tervezett elõtt leállítja azt a nagyszabású vizsgálatát az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete (NCI), amelyben arra kerestek választ, véd-e a prosztatarák ellen az étrendkiegészítõként alkalmazott szelén vagy E-vitamin. Az ok: védõhatást nem találtak, valamelyes kockázatot viszont igen.

Az évek óta tartó kutatásban 35 ezer ötven év feletti férfi vett részt, akik vagy egyik, vagy mindkét étrendkiegészítõt szedték, illetve placebót kaptak.
A tanulmány kezdeti eredményei azonban nem jeleznek védõhatást, ezért most minden résztvevõ levelet kap az intézettõl, hogy függesszék fel a kiegészítõk szedését.

A felszólítást az indokolja, hogy a csak E-vitamint szedõk között az átlagosnál több embernél alakult ki prosztatarák, a csak szelént alkalmazók körében pedig enyhén emelkedett a diabéteszesek száma. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy a kockázatemelkedés mértéke statisztikailag nem jelentõs, vagyis lehet, hogy a véletlennek tudható be.

A szakemberek további három évig követik még a vizsgálatba bevont férfiak egészségét. A tanulmány résztvevõi természetesen nem tudták, hogy náluk éppen melyik kiegészítõ szer van, netán placebo, ám most megtudhatják, ha kérik.