rss
 • A baktérium nem tesz különbséget

 • Share on Tumblr

  Ingyenes lesz a babák védelme

  A pneumococcus baktérium okozta fertõzés esetenként súlyos, gyakran drámai következményekkel jár, elsõsorban a kétévesnél fiatalabb gyermekek körében. A szerdai kormánydöntés értelmében a szülõk kérésére valamennyi 2 évnél fiatalabb kisgyermek térítésmentesen kapja meg az oltást.

  Jövõ év végére így már valamennyi 2 évnél fiatalabb gyermek ingyenesen lesz beoltva a pneumococcus ellen. Ezen felül továbbra is minden 2 és 5 év közötti veszélyeztetett kisgyermek 70 százalékos támogatás mellett juthat hozzá a vakcinához. Milyen betegségek ellen véd a vakcina?

  A világ 24 országában a pneumococcus elleni védõoltás már természetes gyakorlat és további 6 ország bejelentette az oltás bevezetésének szándékát.Nem oktalanul, hiszen az Egészségügyi Világszervezet, a WHO közelmúltban publikált adatai szerint a baktérium által okozott betegségek évente 1,7 millió kisgyermek halálát okozzák, a szövõdmények pedig életre szóló károsodást idézhetnek elõ.

  Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet fõigazgatója már beszélgetésünk kezdetén rámutatott: sok kisgyermek észrevétlenül hordozója ennek a baktériumnak, ami bármikor aktivizálódhat és súlyos agyhártyagyulladást, tüdõgyulladást, középfülgyulladást és még többfajta, súlyos fertõzést okozhat.

  A baktérium cseppfertõzés útján terjed, tehát köhögéssel, tüsszentéssel és közvetlen érintkezéssel is. Rendkívül agresszív baktériumfajtáról van szó, ami az orr-és garatüreg nyálkahártyáin túljutva fertõz. De, ha nem is töri át a szervezet védelmi vonalát, akkor is okozhat betegségeket, mivel az orrgarat anatómiai összeköttetésben van a középfüllel, és a melléküregekkel, tehát ezekbe közvetlenül is eljuthat. A gennykeltõ baktérium támadására leginkább télen, és kora tavasszal lehet számítani, mikor az immunrendszer gyengülése következtében az egész szervezet ellenállóképessége rosszabb és fokozottabb az összezártság is.

  Az alattomos baktérium okozta fertõzés könnyen összetéveszthetõ kezdetben az egyszerû influenzával. Azonban a nem kezelt, félreismert fertõzés késõbb jellegzetes tüneteket mutat, mint a magas láz, a hányás, a fejfájás, a nyakizmok megfeszülése, az elesettség érzete, ami eszméletzavarig fokozódhat. A kisgyermek nyöszörögve sír, vagy éppen sivalkodva jelzi, hogy nagy a baj. Dr. Újhelyi Enikõ, a Szent László Kórház gyermekintenzív osztályának osztályvezetõ fõorvosa naponta találkozik ilyen baktériummal fertõzött kisgyerekkel.

  - Valóban az egy év alatti kicsik körében a legveszélyesebb a fertõzés, hiszen az õ immunrendszerük még nem képes védekezni az ilyen durva támadás ellen. A megelõzés egyetlen módja a védõoltás, amit eddig is megkaphatott mindenki, aki kérte gyermeke számára és meg tudta fizetni. Az oltás hosszú évtizedekre, esetleg egy életre védettséget ad. Egészségügyi centrumunkban sajnos csaknem mindig kezelünk pneumococcus által fertõzött gyermekeket, és a leggondosabb intenzív terápia ellenére is ötbõl egyet általában elveszítünk. Az antibiotikumokkal szemben ezek a baktériumok egyre ellenállóbbak és a véráramba bekerülve szinte órák alatt végzetes rombolást képesek végezni.

  A kérdésre, hogy felnõttek is megkaphatják-e ezt a fertõzést, a fõorvosnõ igennel válaszol. Felnõttek számára forgalomban van egy más összetételû védõoltás, amit az egészségpénztár 50 százalékban támogat. Ez viszont gyermekeknek nem adható, náluk nem vált ki immunválaszt és hatása sem olyan tartós, legföljebb 5-10 évre tehetõ.

  A gyermekorvosok elégedetten vették tudomásul a bejelentést, miszerint a jövõben nem a szülõk anyagi helyzete dönti el, melyik csecsemõ kap védõoltást a veszélyes baktérium ellen, hanem októbertõl a két éven aluli gyermekek ingyen kapják.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Betiltottak egy potencianövelõ szert hirdetõ tévéreklámot

  Egyiptomban levettek mûsorról egy potencianövelõ szert hirdetõ tévéreklámot, miután a nézõk tiltakoztak azellen, hogy abban a népszerû dalt, a "Tartsd készenlétben a fegyvered" használták fel - jelentette be a helyi a média szombaton.

  A dalt 1973-ban írta az egyiptomi költõ, Ahmed Shafiq Kamel, hogy az arab-izraeli háború alatt lelkesítse az egyiptomiakat, amikor az izraeli hadsereg elérte a Szuezi-csatornát, írta az egyiptomi napilap, az Al-Masry Al-Yom.

 • Nem megfelelõen magyarázó orvosok - Rosszul tájékoztatott betegek

  A legtöbb beteg nem tudja pontosan, hogy mi a betegsége, és mit tegyen, miután elhagyja a sürgõsségi osztályt - derül ki a Dr. Kirsten Engel közleményébõl.

  A sürgõsségi osztályokon nagy a hangzavar, mindig történik valami, káosz van, ami összezavarhatja a betegeket. Évente kb. 115 millió beteg keresi fel a sürgõsségi ambulanciát az Egyesült Államokban, és a mostani kutatás szerint 75% nincs tisztában saját betegségével, sem a további teendõkkel.

 • Új káros koleszterin

  Fokozza az agyérkatasztrófák egy bizonyos típusának veszélyét a magas triglicerid (vérzsír) és egy másik típusú koleszterin emelkedett szintje – írja az Amerikai Neurológusok Társaságának lapja, a NeurologyZ.

 • Az ember is visszanövesztheti elveszett testrészeit?

  Egy gén állíthatja le azt a gyógyító képességet, amely a kétéltûek egy részénél még megtalálható, és amelynek segítségével visszanövesztik elvesztett végtagjaikat - állapították meg amerikai kutatók.

 • Csúnya véget ért az otthoni hímvesszõ-nagyobbítás

  Termetes anyával, mármint jókora anyacsavarral próbálta meghosszabbítani hímvesszõjét egy hegesztõmunkás Malajziában, ám csak hosszú kínlódás lett az eredmény.

  A férfi csavaros észjárásának menete a következõ volt: a súlyos anyát ráhúzta péniszére, remélve, hogy a fém súlya idõvel megnyújtja azt. Csakhogy erekciója támadt és az anya úgy rászorult, hogy a férfi tûzoltókra szorult. Elõször õket hívta, ám tehetetlenek voltak, csakúgy mint a mentõk.

 • A brokkoli egyik összetevõje segíthet hasnyálmirigyrák esetén

  Egy új rákellenes szer a brokkoli egyik összetevõjével kombinálva sikeresen veheti fel a harcot a hasnyálmirigyrákkal szemben - állítják német kutatók.

 • A személyre szabott alvadásgátlás biztonságosabb

  Budapest - Ha laboratóriumi vizsgálattal ellenõrzik a vérlemezkéknek a legkorszerûbb gyógyszer alkalmazásakor észlelhetõ viselkedését, a kezelés hatékonyabb, a vérzéses szövõdmény pedig ritkább. Francia kutatók az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették eredményeiket.

 • A túlsúly rövid távon nem okoz problémát, ha nem áll fenn anyagcsere probléma

  A túlsúly rövid távon nem okoz problémát, ha nem áll fenn anyagcsere problémaA túlsúly nem okoz szív- és érrendszeri kockázatot a nőknél, amennyiben az anyagcsere-folyamatok egészségesek - derül ki egy friss európai kutatásból, amelyet több mint 260 ezer fő bevonásával készítettek. Az eredmények azt bizonyítják, hogy az érintetteknek lehetőségük van úgy megszabadulni a túlsúlytól, hogy mostani testalkatuk ne befolyásolja hátrányosan a későbbi egészségi állapotukat - magyarán nem szenvedtek maradandó károsodást szív- és érrendszeri szempontból. A férfiaknál is ugyanez a tény már korábban megállapításra került.

 • Hogyan alakul Magyarország népessége 2050-re?

  Várhatóan 12 százalékkal csökken Magyarország népessége 2050-ig - derült ki egy tanulmánykötetbõl. Gábos András, az errõl szóló fejezet egyik szerzõje elmondta: ez a 12 százalékos csökkenés az Eurostat elõrejelzése, ennél azonban vannak pesszimistább várakozások is.

  A termékenységi tendenciákat elemezve kifejtette: Európa északi részén a legmagasabb a termékenység, a legalacsonyabb pedig Kelet-Európában, azonban a következõ évtizedekben várhatóan csökkennek az egyes régiók közötti különbségek. Magyarország a születéskor várható életkort figyelembe véve a balti államok mellett a legrosszabb helyzetû ország Európában.

 • Hibás gén veszélyeztet szívbetegséggel milliókat Dél-Ázsiában

  Hongkong - Indiai, brit és amerikai tudósok együttmûködésével sikerült azonosítani egy génváltozatot, mely növelheti a dél-ázsiai emberek körében a szívelégtelenség kockázatát. A génmutáció a Föld teljes népességének egy százalékát veszélyezteti.

  A Nature Genetics címû szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányában a nemzetközi kutatócsoport megállapítja, hogy a dél-ázsiai származású emberek négy százaléka hordozója a szív pumpafunkciójának gyengülésére - kardiomiopátiára - hajlamosító génmutációnak.

 • A zsíros hal véd a memóriavesztéstõl

  New York - A tonhal és más zsíros halak fogyasztása azon túl, hogy csökkenti a szélütés kockázatát, segít a memóriavesztés megelõzésében is - közölték finn kutatók.

  Azoknál az embereknél, akik omega-3 zsírsavakban gazdag, sütõben - nem zsírban - sült, vagy fõtt halat ettek, sokkal kisebb arányban találtak "néma" agykárosodást, amely memóriavesztést és leépülést okozhat, és amely összefüggésbe hozható a szélütés nagyobb kockázatával - mondta Jyrki Virtanen, a finn Kuopio Egyetem munkatársa.

 • Fehér fagyöngy - gyógynövény

  Fehér fagyöngy - gyógynövényRendkívül széles körű a felhasználása. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus szabályozásra használjuk. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. Vízhajtó hatása is van. Mindenféle seb,-méh,-tüdő,-orrvérzést csillapít. Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre jó. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használjuk. Javítja az immunrendszer működését. A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást.

 • A tartós köhögés okai

  Az õszi-téli idõszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb idõn át is jelentkezhetnek.

 • Egy vallási csoporttal hozható összefüggésbe a kanadai mumpsz járvány

  Az egészségügyi tisztvielõk bejelentették, hogy a Kanada legnyugatibb részén kitört mumpsz járvány egy olyan vallási csoporttal hozható összefüggésbe, amely a védõoltást Isten elleni véteknek tartja.

  Február óta 116 megerõsített mumpszos esetet és 74 mumpsz gyanús esetet jelentettek Vancouver térségébõl. A járvány sokak esetében agyhártyagyulladáshoz, süketséghez és termékenységi problémákhoz vezethet. Az esetek száma jelentõs mértékben megnövekedhet, amikor újra megkezdõdik a tanítás.